Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
16
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 10/09/22
zmieniono dnia: 12/09/22
Składniki
Kruchy spód
- 100 g masło, zimne
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąka migdałowa
- 30 g Cukier puder
- 1 szczypty sól
Masa marcepanowa
- 200 g masa marcepanowa
- 2 jajka
- 90 g masło, w temp. pokojowej
- 70 g mąka pszenna
- 30 g Cukier puder
- 0,5 łyżeczki ekstrakt migdałowy, naturalny
Dodatkowo
- 400 g śliwki węgierki, bez pestek, można użyć mrożonych
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki płatków migdałowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlożyć 100g masła, 1 jajko, 150 g mąki, 50 g mąki migdałowej, 30g cukru pudru, szczypta soli
- 15s/obr. 5
- Ciasto wyjąć z naczynia, uformować kulę, zawinąć w folię i lekko spłaszczyć, wstawić do lodówki na 1h.
Po tym czasie ciasto wcisnąć w formę średnicy 25cm (dno i boki) i ponownie wstawić do lodówki, tym razem na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180*C (termoobieg) - Ciasto (sód i brzegi) przykryć folią aluminiową i obciążyć (ryż, sucha fasola, specjalne ociążniki) i wstawić do piekarnika na 15 min. Po tym czasie zdjąć folię wraz zobciążnikami i piec kolejne 5 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmij z piekarnika i obniż temp. do 170*C
- W czasie pieczenia spodu
- Do naczynia włóż 200g masy marcepanowej, 2 jajka, 30g cukru pudru, 90g masła, 70g mąki pszennej, ekstrakt migdałowy i wymieszaj 25s/obr.6
- Masę marcepanową wyłóż na ciepły, podpieczony spód, wyrównaj.
Ułóż na górze połówki śliwek, jedną obok drugiej, rozcięciem do góry.
Wstaw do piekarnika i piecz 30-40 minut.
Wyjmuj i ostudź.
Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem i płatkami migdałowymi podprażonymi wcześniej na suchej patelni.
Kruchy spód
Masa marcepanowa
Porady
Mąkę migdałową można uzyskać samemu poprzez zmielenie migdałów blanszowanych lub płatków migdałowych w pierwszej kolejności.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze