thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 10/09/22
zmieniono dnia: 12/09/22

Składniki

Kruchy spód

  • 100 g masło, zimne
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąka migdałowa
  • 30 g Cukier puder
  • 1 szczypty sól

Masa marcepanowa

  • 200 g masa marcepanowa
  • 2 jajka
  • 90 g masło, w temp. pokojowej
  • 70 g mąka pszenna
  • 30 g Cukier puder
  • 0,5 łyżeczki ekstrakt migdałowy, naturalny

Dodatkowo

  • 400 g śliwki węgierki, bez pestek, można użyć mrożonych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kruchy spód
  1. Do naczynia miksującego wlożyć 100g masła, 1 jajko, 150 g mąki, 50 g mąki migdałowej, 30g cukru pudru, szczypta soli
  2. 15s/obr. 5
  3. Ciasto wyjąć z naczynia, uformować kulę, zawinąć w folię i lekko spłaszczyć, wstawić do lodówki na 1h.
    Po tym czasie ciasto wcisnąć w formę średnicy 25cm (dno i boki) i ponownie wstawić do lodówki, tym razem na 30 minut.
    Piekarnik rozgrzać do 180*C (termoobieg)
  4. Ciasto (sód i brzegi) przykryć folią aluminiową i obciążyć (ryż, sucha fasola, specjalne ociążniki) i wstawić do piekarnika na 15 min. Po tym czasie zdjąć folię wraz zobciążnikami i piec kolejne 5 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmij z piekarnika i obniż temp. do 170*C
  5. Masa marcepanowa
  6. W czasie pieczenia spodu
  7. Do naczynia włóż 200g masy marcepanowej, 2 jajka, 30g cukru pudru, 90g masła, 70g mąki pszennej, ekstrakt migdałowy i wymieszaj 25s/obr.6
  8. Masę marcepanową wyłóż na ciepły, podpieczony spód, wyrównaj.
    Ułóż na górze połówki śliwek, jedną obok drugiej, rozcięciem do góry.
    Wstaw do piekarnika i piecz 30-40 minut.
    Wyjmuj i ostudź.
    Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem i płatkami migdałowymi podprażonymi wcześniej na suchej patelni.

Porady

Mąkę migdałową można uzyskać samemu poprzez zmielenie migdałów blanszowanych lub płatków migdałowych w pierwszej kolejności.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TARTA MARCEPANOWO-ŚLIWKOWA

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY