thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 29/10/22
zmieniono dnia: 02/11/22

Składniki

Ciasteczkowy spód

  • 30 g masła
  • 120 g ciastek kokosowych

Jagielnik

  • 165 g kaszy jaglanej
  • 500 g mleka kokosowego, lub inne
  • 120 g cukru, można użyć erytrolu lub ksylitolu
  • śmietanka kokosowa, z 1 puszki mleka kokosowego
  • 1,5 limonki (sok i skórka)
  • 10 g herbaty matcha
  • 8 g żelatyny w proszku

Ozdoba

  • galaretka
  • owoce

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasteczkowy spód
  1. Dno tortownicy fi18-20cm wyłozyć papierem do pieczenia, nadmiar wypuścić poza obręcz.
  2. Do naczynia włożyć 30g masła, 3min/60°C/obr.Mieszanie"Mieszanie"
  3. dodać 120g ciasteczek, 20sek/obr4,5
  4. Wyłożyć do tortownicy, wyrównać, ugnieść, odstawić do lodówki
  5. Jagielnik
  6. Do naczynia wlożyć 165g kaszy jaglanej
  7. dodać 500g mleka kokosowego
  8. gotować 20 min/95°C/obr. 1
  9. Do miseczki odważ 10g żelatyny, zalej zimną wodą do przykrycia, odstaw na 10 minut
  10. o ugotowaniu, zostaw zamkniętą kaszę w naczyniu miksującym na 15 minut
  11. Dodaj 120g cukru, śmietankę kokosową, matcha, skórkę i sok z limonki. Ustaw 1min/obr8 zwiększaj do 10 W razie ppotrzeby wydłuż miksowanie
  12. Namoczoną żelatynę rozpuść w mikrofali lub garnuszku, tylko przez chwilę do rozpuszczenia. Płynną żelatynę dodaj do naczynia miksującego, wymieszaj 20s/obr.3
  13. Tak przygotowaną masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód, równamy i wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia.
  14. W międzyczasie gotujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu u odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.

    Jagielnik ozdabiamy ulubionymi owocami zalewamy galaretką, odstawiamy do ponownego zgęstnienia.

Porady

Aby uzyskać śmietankę kokosową nalezy puszkę z mlekiem wstawić do lodówki na 12h

Jagielnik można ozdobić owocami i zalac galaretką przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja lubię transparentną do tego jagielnika)
Zamiennie można go także ozdobić roztopioną czekoladą z odrobiną mleka

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Limonkowy jagielnik z matcha

Wydrukuj:

Komentarze