- TM 6
- TM 5
Składniki
Ciasteczkowy spód
- 30 g masła
- 120 g ciastek kokosowych
Jagielnik
- 165 g kaszy jaglanej
- 500 g mleka kokosowego, lub inne
- 120 g cukru, można użyć erytrolu lub ksylitolu
- śmietanka kokosowa, z 1 puszki mleka kokosowego
- 1,5 limonki (sok i skórka)
- 10 g herbaty matcha
- 8 g żelatyny w proszku
Ozdoba
- galaretka
- owoce
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Dno tortownicy fi18-20cm wyłozyć papierem do pieczenia, nadmiar wypuścić poza obręcz.
- Do naczynia włożyć 30g masła, 3min/60°C/obr."Mieszanie"
- dodać 120g ciasteczek, 20sek/obr4,5
- Wyłożyć do tortownicy, wyrównać, ugnieść, odstawić do lodówki
- Do naczynia wlożyć 165g kaszy jaglanej
- dodać 500g mleka kokosowego
- gotować 20 min/95°C/obr. 1
- Do miseczki odważ 10g żelatyny, zalej zimną wodą do przykrycia, odstaw na 10 minut
- o ugotowaniu, zostaw zamkniętą kaszę w naczyniu miksującym na 15 minut
- Dodaj 120g cukru, śmietankę kokosową, matcha, skórkę i sok z limonki. Ustaw 1min/obr8 zwiększaj do 10 W razie ppotrzeby wydłuż miksowanie
- Namoczoną żelatynę rozpuść w mikrofali lub garnuszku, tylko przez chwilę do rozpuszczenia. Płynną żelatynę dodaj do naczynia miksującego, wymieszaj 20s/obr.3
- Tak przygotowaną masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód, równamy i wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia.
- W międzyczasie gotujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu u odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.
Jagielnik ozdabiamy ulubionymi owocami zalewamy galaretką, odstawiamy do ponownego zgęstnienia.
Ciasteczkowy spód
Jagielnik
Porady
Aby uzyskać śmietankę kokosową nalezy puszkę z mlekiem wstawić do lodówki na 12h
Jagielnik można ozdobić owocami i zalac galaretką przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja lubię transparentną do tego jagielnika)
Zamiennie można go także ozdobić roztopioną czekoladą z odrobiną mleka
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
What a very impressive recipe! I'll try to cook in the future. Thank you so much
Five Nights At Freddy's