thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
opublikowany: 23/10/22
zmieniono dnia: 02/11/22

Składniki

Pikantna zupa korzenia imbiru, świeżego, obranegodyniowa

  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, obranego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5-10 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
  • 50 g selera naciowego
  • 2 łyżek oliwy z oliwek
  • 750 g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 1 pomidor, pokrojony na ćwiartki
  • 1 jabłko, kwaśne, pokrojone na ćwiartki bez gniazda nasiennego
  • 1 łyżeczek koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 500 g wody
  • 380 g mleczka kokosowego
  • pieprz czarny, mielony, do smaku
  • sól, do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek, chili i seler naciowy, rozdrobnić 3 s/obr. 6.
    Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
    Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
    Dodać dynię, jabłko, pomidora, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Dusić 5 min/120°C/obr. 1.
    Dodać koncentrat bulionu warzywnego i wodę, gotować 15 min/100°C/obr. 2.
    Zmiksować 25 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
    Dodać mleczko kokosowe, wymieszać 20 s/obr. 3. Doprawić pieprzem i solą.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Porady

Zupę można podawać z prażonymi pestkami dyni i kroplami oleju dyniowego, lub z ziemniakami gotowanymi w mundurkach

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pikantna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?