thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
2h 5min
porcja/porcje/porcji
3 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem

  • 400-500 g mięsa mielonego
  • 3 papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki, świeżej
  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g sera żółtego
  • 1 pomidor

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Nastaw wogę na ryż, osól ją i odmierz na wadze 100g ryżu. Wsyp ryż na gotującą wodę.
  2. Nastaw dużą patelnię z oliwą. Pokrój 1 cebulę i ją zeszklij. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  3. W międzyczasie szykuj papryki. Umyj, przekrój na pół, usuń nasiona, ułoż w naczyniu, a wnętrze papryk dopraw solą i pieprzem i skrop oliwą.
  4. Dodaj mięso mielone. Przypraw 0.6 łyżeczki soli, 0.6 łyżeczki pieprzu, 0.5 łyżeczki tymianku, po 1 łyżeczce oregarno, słodkiej papryki i kurkumy. Wymieszaj i dosmaż mięso.
  5. Dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj. Smaż przez ok.2 minuty
  6. Dodaj odcedzony ryż, wymieszaj i podgrzewaj przez ok.1 min.
  7. Nastaw piekarnik na 200°C.
  8. Zestaw z ognia i po przestudzeniu dodaj 1 jajko i wymieszaj.
  9. Wypełnij papryki (z solą, pieprzem i oliwą) farszem. Na wierzchu połóż po plasterku pomidora.
    Na dno naczynia wlej 0.5 szklanki wody.
  10. Wstaw do piekarnika na 35min.
  11. Posyp każdą paprykę startym żółtym serem i zapiekaj 5-10 min.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy