thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Sałatka z pieczona cieciorką, jarmużem i marchewką z dressingiem miodowo-sojowym

  • Ciecierzyca w słoiku (odsączona) - 90 g
  • Słodka mielona papryka - 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Sół himalajska - 1/2 łyżeczki
  • Jarmuż - 30 g
  • Cukinia - 100 g
  • Marchewka - 70 g
  • Pomidor (malinowy) - 100 g
  • Imbir korzeń - 5 g
  • Czosnek - 5 g (1 ząbek)
  • Cytryna (sok) - 10 g
  • Sos sojowy (bezglutenowy) - 10 g
  • Oliwa z oliwek Extra Virgin - 10 g (+10 g do skropienia warzyw w piekarniku)
  • Syrop klonowy (lub miód) - 5 g
  • Sezam do posypania - 5 g

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    przygotowanie warzyw
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C termoobieg z górną grzałką.
  2. Na blachę wykładamy papier.
  3. Odsączoną i osuszoną cieciorkę (razem 180 g) mieszamy z solą i papryką. Wykładamy na papier na połowe blachy.
  4. Batata przekrawamy wzdłuż na pół, jedną połowę odkładamy do lodówki do faszerowanego batata w dniu 5 diety. Na drugą połowę blachy dodajemy pokrojonego w kostkę batata na kolejne dni diety. Delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami.
  5. Ciecierzycę i bataty pieczemy 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę.
  6. przygotowanie sałatki
  7. Do naczynia miksującego wkładamy obrany imbir i czosnek. Rozdrabniamy 3 s/obr.8. Odkładamy do miseczki i dodajemy sok z cytryny, sos sojowy, oliwę i miód. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na bok.
  8. Do naczynia miksującego wlewamy 0,5 l wody. Nakładamy nakładkę Varomy. Na jej dolną część wkładamy pokrojoną w kostkę cukinię, a na górną liście jarmużu (bez twardych łodyg). Gotujemy na parze 15 min/Varoma/obr.1.
  9. W międzyczasie kroimy w słupki marchewkę, a pomidora w kostkę.
  10. Połowę upieczonej ciecierzycy oraz wszystkie pozostale składniki sałatki mieszamy z sosem. Posypujemy sezamem. Druga połowę ciecierzycy oraz bataty przechowujemy w pojemniku w lodówce na kolejne dni.

Porady

Wskazówka:







Dzis upieczemy ciecierzycę i bataty do 3 dań za jednym zamachem: Ciecierzyca (extra 90 g) do jutrzejszej buddha bowl oraz batata (120 g) do buddha bowl jutro i sałatki z komosą pojutrze.






Dziś wieczorem nie zapomnij przygotowac truskawkowy pudding chia na jutrzejsze śniadanie, to idealne śniadanie z lodówki na wynos.






Czas przygotowania: 25 min



Kcal: 320 | B: 12,9 g | T: 16,3 g | W: 30,5 g

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sałatka z pieczona cieciorką, jarmużem i marchewką z dressingiem miodowo-sojowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: