Składniki
Sałatka z pieczona cieciorką, jarmużem i marchewką z dressingiem miodowo-sojowym
- Ciecierzyca w słoiku (odsączona) - 90 g
- Słodka mielona papryka - 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- Sół himalajska - 1/2 łyżeczki
- Jarmuż - 30 g
- Cukinia - 100 g
- Marchewka - 70 g
- Pomidor (malinowy) - 100 g
- Imbir korzeń - 5 g
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Cytryna (sok) - 10 g
- Sos sojowy (bezglutenowy) - 10 g
- Oliwa z oliwek Extra Virgin - 10 g (+10 g do skropienia warzyw w piekarniku)
- Syrop klonowy (lub miód) - 5 g
- Sezam do posypania - 5 g
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do 220°C termoobieg z górną grzałką.
- Na blachę wykładamy papier.
- Odsączoną i osuszoną cieciorkę (razem 180 g) mieszamy z solą i papryką. Wykładamy na papier na połowe blachy.
- Batata przekrawamy wzdłuż na pół, jedną połowę odkładamy do lodówki do faszerowanego batata w dniu 5 diety. Na drugą połowę blachy dodajemy pokrojonego w kostkę batata na kolejne dni diety. Delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami.
- Ciecierzycę i bataty pieczemy 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę.
- Do naczynia miksującego wkładamy obrany imbir i czosnek. Rozdrabniamy 3 s/obr.8. Odkładamy do miseczki i dodajemy sok z cytryny, sos sojowy, oliwę i miód. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na bok.
- Do naczynia miksującego wlewamy 0,5 l wody. Nakładamy nakładkę Varomy. Na jej dolną część wkładamy pokrojoną w kostkę cukinię, a na górną liście jarmużu (bez twardych łodyg). Gotujemy na parze 15 min/Varoma/obr.1.
- W międzyczasie kroimy w słupki marchewkę, a pomidora w kostkę.
- Połowę upieczonej ciecierzycy oraz wszystkie pozostale składniki sałatki mieszamy z sosem. Posypujemy sezamem. Druga połowę ciecierzycy oraz bataty przechowujemy w pojemniku w lodówce na kolejne dni.
przygotowanie warzyw
przygotowanie sałatki
Porady
Wskazówka:
Dzis upieczemy ciecierzycę i bataty do 3 dań za jednym zamachem: Ciecierzyca (extra 90 g) do jutrzejszej buddha bowl oraz batata (120 g) do buddha bowl jutro i sałatki z komosą pojutrze.
Dziś wieczorem nie zapomnij przygotowac truskawkowy pudding chia na jutrzejsze śniadanie, to idealne śniadanie z lodówki na wynos.
Czas przygotowania: 25 min
Kcal: 320 | B: 12,9 g | T: 16,3 g | W: 30,5 g
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?