Składniki
ciasto
- 25 gramów drożdży świeżych
- 2 szczypty cukru
- 250 gramów mąki pszennej, lub pół na pół z żytnią
- 100 gramów masła
- 150 gramów śmietany, lub jogurtu naturalnego
- 1 żółtko, białko zostawić do posmarowania pierogów
- 1 szczypty soli drobnej
- kminek, czarnuszka
farsz
- 250 gramów kapusty kiszonej
- grzyby suszone
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ugotować kapustę z grzybami, doprawić zielem angielskim, liściem laurowym, można dodać odrobinę miodu jeśli jest za kwaśna (zwykle wystarczy gotować około 30 minut, czasem trzeba przedłużyć do 50) 30min/100stopni/obr. 2 (wsteczne). Odstawić do ostygnięcia.
Składniki na ciasto umieścić w naczyniu, wymieszać 30 sek./obr. 5-6.
Ciasto uformować w kulę i odstawić do wyrośnięcia ok. 30 minut.
Wałkować cienki placek z ciasta, wycinać okrągłe placuszki, umieścić sporą porcję kapusty w środku i dobrze zakleić brzegi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości ok 2 cm, posmarować pozostałym białkiem, posypać kminkiem, czarnuszką lub ziołami.
Piec ok 15 min. w 180 stopniach.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
znikły z talerza jeszcze gorące
Dziekuję za przepis. Dodałam do wypróbowania