Składniki
Ciasto
- 200 gramów mąki
- 100 gramów masła
- 1 jajko kurze średnie
Farsz
- 1 opakowania szpinak mrożony, rozdrobniony, lub świeży
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczek soku z cytryny
- 0,5 opakowania sera feta, pokrojonego na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Umieścić składniki w naczyniu, 1 min. poz. "Ciasto" .
Wyjąć ciasto, zawinąć w folię i umieścić na 30 min. w lodówce.
Rozwałkować ciasto i wykleić nim formę (lub gniazda na muffinki).
Nakłuć widelcem i podpiec na biało w piekarniku (ok. 10 min. w 180 stopniach).
Farsz
Rozdrobniony czosnek (na wirujące noże) i szpinak podgrzać (100 stopni, około 2-3 minuty, w zależności od stopnia zamrożenia szpinaku. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać, obr 4. około 5 sekund. (sól i pieprz według uznania - ja nie dodaje bo smaku nadaje gałka a soli-feta)
Wylać na podpieczone ciasto, posypać fetą, zapiekać ok. 30 minut w 180-200 stopni.
Ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
lukasski:ja dałam właśnie 2 jajka
Ja dodałam 2 jajka. 1 to za mało. Ciasto się sypie ...
Czy ten farsz nadaje sie do pierogów? Synek zażyczył sobie pierogi ze szpinakiem a ja lubię kombinacje szpinak/feta więc???
Bardzo dobry przepis, tarta bardzo łatwa w przygotowaniu, można pokusić się o dodanie np boczku i też jest pyszna.
Jestem początkującym Termokucharzem,ale czy do ciasta nie potrzeba dodać wody?
Pozdrawiam
Pierwszy raz zrobiłam tarte ze szpinakiem. To jest bardzo prosty przepis dlatego go użyłam.
Na kolację dzisiaj wyprobuje
A pół opakawania sera feta to w gramach ile będzie?
Lubię dokładność w kuchni
Cieszę się że smakowała pozdrawiam
I ja dodaje do wyprobowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?