Składniki
- ciasto babkowe
- masa toffi
- czekolada biała
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Proporcje w zależności od stopnia wysuszenia ciasta. Średnio daję ciasto z 1 keksówki (długość 20 cm) i połowa puszki masy krówkowej.
Rozdrobnić ciasto i połączyć z masą krówkową (obr. 4-5, 10 sekund +kopystka)-do uzyskania jednolitej masy.
Przełożyć do miski i włożyć na 20 minut do lodówki. W tym czasie przygotować patyczki (można kupić specjalne, ja używam patyczków do szaszłyków z uciętym szpicem) i roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Z masy formować kulki, patyczek zanurzyć w czekoladzie i nałożyć na niego kulkę, w ten sposób przygotowanego "lizaka" włożyć na 20-30 minut do zamrażarki.
Dobrze schłodzone lizaki obtaczać w rozpuszczonej czekoladzie (trzeba to robić sprawnie bo szybko zastyga) i ozdabiamy np. perełkami, kolorowymi lukrami, posypką itp. -duże pole do popisu dla dzieci.
Porady
Bardzo efektowne wykorzystanie resztek babki i innych ciast, które zostają np. po weekendzie. Można zawinąć w papier śniadaniowy, każdy osobno.
W wersji dla dorosłych można zamiast połowy toffi dodać likier kawowy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze