thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 27/07/12
zmieniono dnia: 27/07/12

Składniki

  • ciasto babkowe
  • masa toffi
  • czekolada biała

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Proporcje w zależności od stopnia wysuszenia ciasta. Średnio daję ciasto z 1 keksówki (długość 20 cm) i połowa puszki masy krówkowej.

    Rozdrobnić ciasto i połączyć z masą krówkową (obr. 4-5, 10 sekund +kopystka)-do uzyskania jednolitej masy.

    Przełożyć do miski i włożyć na 20 minut do lodówki. W tym czasie przygotować patyczki (można kupić specjalne, ja używam patyczków do szaszłyków z uciętym szpicem) i roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Z masy formować kulki, patyczek zanurzyć w czekoladzie i nałożyć na niego kulkę, w ten sposób przygotowanego "lizaka" włożyć na 20-30 minut do zamrażarki.

    Dobrze schłodzone lizaki obtaczać w rozpuszczonej czekoladzie (trzeba to robić sprawnie bo szybko zastyga) i ozdabiamy np. perełkami, kolorowymi lukrami, posypką itp. -duże pole do popisu dla dzieci.

     

Porady

Bardzo efektowne wykorzystanie resztek babki i innych ciast, które zostają np. po weekendzie. Można zawinąć w papier śniadaniowy, każdy osobno.

W wersji dla dorosłych można zamiast połowy toffi dodać likier kawowy.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Lizaki - nie tylko dla dzieci

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?