Składniki
- 100 gramów jagód lub borówek amerykańskich
- 100 gramów malin
- 2 brzoskwinie
- 1 jabłko deserowe
- 2-3 łyżki cukru, można zastąpić miodem
- kilka wiśni lub innych kwaśnych owoców
- 3 goździki
- 3 łyżki skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 litry wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Połowę borówek, cukier i jabłko pozbawione gniazda nasiennego zmiksować 10 sek./obr. 10.
Dodać pozostałe owoce ( brzoskwinie w kawałkach, wiśnie bez pestek), wodę, goździki. Zagotować: 8min./100stopni/obr.1"Obroty wsteczne" .
Po osiągnięciu 100 stopni (5-6 minuta) wlać przez otwór skrobię rozpuszczoną w małej ilości wody.
Podawać na zimno z dodatkiem lanych kluseczek, makaronu lub kuskusa. Opcjonalnie z dodatkiem jogurtu naturalnego lub śmietany.
Owoce sezonowe oczywiście według uznania (trzeba tylko pamiętać o dodatku kwaśnych owoców). W braku wiśni, dodaję sok z połowy cytryny.
W przypadku stosowania miodu zamiast cukru, dodawać go po lekkim przestudzeniu zupy (miód traci swoje dobroczynne właściwości powyżej 40 stopni!).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
polecam
PYCHOTKA
Świetny przepis! Mam nadzieję, że jeszcze przyjdą mocno ciepłe dni i zupka zagości na naszym stole.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
mam nadzieję że będzie smakowała
Odkryłam dzisiaj super jogurt naturalny połączony z serkiem mascarpone, świetny jako dodatek do tej zupy
Super dodaje do ulubionych przepisów
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję