thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 3min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 250 g ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 560 g mąki pszennej typ 500

Farsz

  • 600 g bobu ugotowanego i obranego z łupinek
  • 180 g sera typu feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula poszatkowana w drobną kosteczkę i podsmażona na oleju
  • 10 gałązek poszatkowanej pietruszki (tylko liście)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 szczypty pieprzu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto wkłądamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Nastawiamy 1 minuta / interwał. Ciasto wyjmujemy z naczynia i odkładamy.

  2. Cebulke kroimy w drobna kosteczkę i podsmażamy na patalni. Pietruszkę szatkujemy na drobno.

  3. Ugotowany i obrany bób wkładamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Dokładamy fetę w kawałkach, zeszkloną wcześniej cebulkę, poszatkowaną pietruszkę, łyżeczke soku z cytryny, pieprz, ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę prosto do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

    Nastawiamy 30 sekund obrót 4. Następnie kopystką zgarniamy wszystko z brzegów naczynia i jeszcze raz nastawiamy 30 sekund obrót 4. (do uzyskania jednolitej masy). W razie potrzeby przedłużyc czas miksowania o kilka sekund.

  4. Z powstałej masy mokrymi dłońmi formujemy kulki.

    (To tylko propozycja techniki lepienia pierogów. Możemy farsz nakładać tradycyjnie)

  5. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy koła na pierożki. Na każde z nich kładziemy kulkę farszu i lepimy pieróg. Oczywiście technika lepienia pierogów dowolna tmrc_emoticons.;)

  6. Przygotowane pierogi, gotujemy w osolonej wodzie, ok. 3-4 minuty od wypłynięcia lub mrozimy.

    Podajemy posypane pietruszką, polane masełkiem, możemy też podać ze skwareczkami lub cebulką - wedle uznania tmrc_emoticons.)

    SMACZNEGO! POMYŚLNYCH WIATRÓW!

Porady

Ilość pieprzu, pietruszki, sposób wykonania pierogów wedle uznania. Można w cieście pominąć jajko. Ja dodaję, bo lubię ciasto bardziej "sprężyste".

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierogi z bobem i fetą

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: