thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 50 g masła
  • 300 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 550 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania rogali
  • 3 łyżeczki maku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, dodać pokruszonone drożdże, masło i cukier. Podgrzewać 3 min/37 stopni/obr.2

  2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/interwał

  3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski i odstawić (najlepiej w ciepłe miejsce) na ok. 1 h do wyrośnięcia.

  4. Po tym czasiem, ciasto przełożyć na stolnicę, krótko wyrobić ręcznie i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 40 cm. Takie rozwałkowane ciasto podzielić na trójkąty, tak jak na zdjęciu.

  5. Każdu trójkąt zwinąć w rulon poczynając od brzegu do środka. Tak jak na zdjęciu. Powstały rulonik zagiąć na kształt rogala.

  6. Uformowane rogale, przełożyć na blchę do pieczenia wyłożoną papierem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 h. Po tym czasie rogale posmarować roztrzepanym jajkiem za pomoca pędzelka i posypac makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut. U mnie jest to 170 stopni/termoobieg. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego proponuję kierować się własnym doświadczeniem w ustawieniach temperatury i czasu. W przypadku braku doświadczenia należy rogale cały czas obserwować podczas pieczenia. Zakończyć pieczenie jak się dośc mocno zarumienią.

  7. Pozsotawić do wystygnięcia.

Porady

Rogale po przekrojeniu smakuja nawet z samym masełkiem, ale są tez idealne z dżemem, powidłami, czekoladą czy miodem. Wyborne również z jajecznicą tmrc_emoticons.;)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rogale z makiem do smarowania

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: