Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Ciasto
- 50 g masła
- 300 g mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 550 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko do posmarowania rogali
- 3 łyżeczki maku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia "Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, dodać pokruszonone drożdże, masło i cukier. Podgrzewać 3 min/37 stopni/obr.2
- Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/interwał
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski i odstawić (najlepiej w ciepłe miejsce) na ok. 1 h do wyrośnięcia.
- Uformowane rogale, przełożyć na blchę do pieczenia wyłożoną papierem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 h. Po tym czasie rogale posmarować roztrzepanym jajkiem za pomoca pędzelka i posypac makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut. U mnie jest to 170 stopni/termoobieg. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego proponuję kierować się własnym doświadczeniem w ustawieniach temperatury i czasu. W przypadku braku doświadczenia należy rogale cały czas obserwować podczas pieczenia. Zakończyć pieczenie jak się dośc mocno zarumienią.
Porady
Rogale po przekrojeniu smakuja nawet z samym masełkiem, ale są tez idealne z dżemem, powidłami, czekoladą czy miodem. Wyborne również z jajecznicą
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Rogaliki wyborne - dzieci je uwielbiają. Szybko znikają
Anka MK: ja już 5-y raz robię tak, ze ciasto przygotowuje wieczorem, zostawiam w thermomixie a rano pieke
Rogale są boskie.Dziękuje za przepis❤
Rogale wyszły bardzo smaczne i pierwszy raz robiłam, dziękuję bardzo
Super dobre rogale !!! Dałam mąką orkiszową 630 Robiłam je w ten sam dzień jak w przepisie oraz wieczorem ciasto, które było potem w lodówce, a rano rogale robione i pieczone. Po upieczeniu były może minimalnie mniejsze ale tak samo smaczne i mięciutkie jak te normalnie przygotowane. Dzisiaj piekłam rogale z połową cukru i 1 1/4 łyżeczki soli. Wyszły ekstra i można je zjeść z wędliną. Moja cała rodzina uwielbia te rogale. Bardzo dziękuję za ten super przepis!!
Czy można rogale przygotować wieczorem i upiec rano?
Smaczne. Robię z nutellą ze śliwek albo jabłkiem😀
Przepyszne, jutro też zrobię.
Rogale wyglądają obłędnie !
Przepyszne polecam