Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Rabarbarowiec z jabłkami
- 150 g cukru
- 600 g mąki pszennej typ 500
- 350 g masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki zimnej wody
Nadzienie
- 5 łodyżek dużych rabarbaru
- 2 duze jabłka
- 1 budyń śmietankowy
- 500 ml mleka do budyniu
- 7 łyżek cukru
- 4 łyżki dżemu
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 150 g cukru wsypujemy do "Blokada naczynia miksującego" mielimy 15s/obr.10. Cukier puder przekładamy do innego naczynia.
- Do "Blokada naczynia miksującego" wsypujemy 75 g cukru pudru, 300 g mąki, 175 g masła miękkkiego pokrojonego na kawałki, 2 łyżki zimnej wody i dwa żółtka. Mieszamy przy użyciu kopystki 30s/obr.5.
Powstałe ciasto przekładamy do innego naczynia. - Ponownie: Do wsypujemy 75 g cukru pudru, 300 g mąki, 175 g masła miękkkiego pokrojonego na kawałki, 2 łyżki zimnej wody i dwa żółtka. Mieszamy przy użyciu kopystki 30s/obr.5.
Powstałe ciasto przekładamy do naczynia z pierwszą częścią ciasta i ciasta łączymy/mieszamy. - 1/3 ciasta formujemy w kształt kuli i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
- Pozostałą częścią ciasta wykładamy dno blaszki, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Blaszka ok. 30x25 cm. Widelcem nakłówamy ciasto i pieczemy ok 15 minut w 160 stopniach.
- Wyjmujemy z zamrażarnika ciasto i ścieramy je na grubych oczkach na tarce (ja tak wolę) lub umieszczamy w "Blokada naczynia miksującego" 15s/obr.5. Powstałą kruszonką posypujemy równomiernie całe ciasto.
Ja piekę ok. 50 minut w ok 170 stopniach z termoobiekiem, ale proszę pamiętać, że każdy piekarnik inaczej piecze. Proszę obserwować ciasto.
Ciasto przygotowujemy na dwa razy.
Porady
Budyń nie jest konieczny, ale fajnie spala ze sobą nadzienie i nadanie smaku
Można użyć tylko rabarbaru bez jabłek, wtedy dodajemy 2-3 łodyżki rabarbaru więcej
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Pycha! Jedyny minus ze szybko znika ☺️
Ciekawy przepis, niebawem wyprobuje
hania53 Dziękuje za dodanie opinii, i polecam serdecznie Smacznego
Super fantastyczny
Are you sure to delete this comment ?