thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20h 0min
Czas całkowity
20h 40min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z udźca inyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/3 małego pęczka pietruszki
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej TM
  • sól, pieprz do smaku

Farsz

  • 250 g pieczarek
  • 3 plasterki żółtego sera
  • 80 g cebuli
  • 15 g oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Masa mięsna

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę i zmiksować 3 s. obr. 5. Dolać pieczarki, rozdrobnić 4 s. obr. 4. Całość zgarnąć kopystką na dno naczynia, dodać oliwę, przyprawę, sól i pieprz do smaku, oraz pół łyżeczki tymianku suszonego. Dusić 10 minut, 120 stopni, obr.1. (jeśli farsz jest nadal za wodnisty, dodać jeszcze do 5 minut duszenia)

    Zmielone mięso, jajko, musztardę, poszatkowaną pietruszkę, przyprawę uniwersalną TM, sól i pieprz (wedle upodobań), wymieszać ręcznie w misce.

  2. Powstałą masę, rozłożyć na folii spożywczej w kształcie prostokąta. Tak jak na zdjęciu.

  3. Na środek ułożyć plastry sera i na nie wyłożyć masę pieczarkową.

  4. Zrolować mięso za pomocą folii w taki sposób, aby mięso się połączyło, tworząc roladę. Rolada powinna ciasno być owinięta w całości folią, w tym celu, po zrolowaniu należy nawinąc w poprzek jeszcze jedną warstwę folii i zamknąć mięso, żeby farsz nie wystawał.

  5. Tak przygotowaną roladę umieszczamy na przystawce Varoma i nastawiamy 40 minut, varoma, obrót 1.

    W tym czasie możemy w naczyniu przygotowywać ulubiony sos, a w koszczyczku ziemniaki lub inne węglowodany.

  6. Roladę po uparowaniu wyjmujemy z folii i kroimy w grube plastry, układając na talerzu.

Porady

Można użyć innego mięsa mielonego.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mielone inaczej

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: