thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 29/04/17
zmieniono dnia: 29/04/17

Składniki

Fit batoniki

  • 270 gramów płatków owsianych
  • 70 gramów pestek słonecznika
  • 70 gramów ziaren sezamu
  • 50 gramów siemienia lnianego
  • 200 gramów miodu
  • 20 gramów oleju
  • 2 czubatych łyżek żurawiny, opcjonalnie
  • 1 czubatych łyżek rodzynek, opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie suche składniki (płatki owsiane, słonecnzik, sezam, siemie lniane, żurawina, rodzynki) wkładamy do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Mieszamy, 30 sekund/obrót 3. Przekładamy do innego pojemnika.
  2. Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy 200 g miodu oraz 20 g oleju, do uzyskania płynnej konsystencji, podgrzewamy 3 min./40 stopni/obrót 1.
  3. Do uzyskanego płynnego miodu wsypujemy suche składniki. Mieszamy 50 sekund/obrót 3 pomagając mieszać kopystką.
  4. Na wyłożoną papierem blachę, wykładamy powstałą masę i zwilżoną dłonią ugniatamy na płasko, wypełniając równo masą całą blachę. Kopystką wykonujemy nacięcia (lekkie, nie przecinając masy) w kratownicę, aby potem łatwiej podzielić masę na równe batoniki.
  5. Wstawiamy do piekarnika na 160 stopni (termoobieg) na ok 15-20 minut (czas pieczenia zależnie od piekarnika). Po upieczeniu masa wygląda tak jak na zdjęciu. Powinna być zarumieniona.
  6. Po lekkim ostudzeniu, dociskając kopystą rozdzielamy masę na pojedyncze batony. Studzimy najlepiej na kratce.
  7. Po całkowitym wystudzeniu batoniki są gotowe do jedzenia. Przechowujemy w pojemnikach zamykanych. Zachowują długo świeżość, są pożywne i pełne błonnika tmrc_emoticons.;)

Porady

Czas i temeraturę pieczenia najlepiej dopasować do swojego piekarnika, pamiętajmy, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
Do batonów można dodać orzechy.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Fit batoniki

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 4, 2020 at 13:07
    5.0

    Świetny przepis! Bardzo smaczne!!! Nie miałam sezamu, wiec dodałam wiórki kokosowe, kilka daktyli i suczone morele. Obłęd!

  • kwietnia 30, 2019 at 17:07
    5.0

    Super przepis. Upieczone zgodnie z przepisem. Polecam

  • kwietnia 28, 2019 at 14:14
    5.0

    Pyszka! Trochę zmieniłam proporcję, bo zabrakło mi 100g płatków owsianych, a czegoś tam wsypało się za dużo. Wink Dodałam też owoc morwy białej. Chrupiące, słodziutkie, totalny odlot!

    Przed upieczeniem!Przed upieczeniem!

  • września 12, 2018 at 14:21
    5.0

    Świetne ! Śmiało można dodać orzechy (ja dodaje migdały, które nieco Miele), wiórki kokosa etc. 😉

  • maja 30, 2018 at 21:52

    Rewelacja, łatwe do zrobienia. Zrobiłam już drugi raz i na pewno będę je robić często bo lubię różnorodne ziarna.

  • maja 16, 2018 at 12:00
    5.0

    Wczoraj upiekłam te batoniki, pyszne, zdrowe i sycące! A wykonanie to minimum pracy, potrzeba tylko trochę cierpliwości tmrc_emoticons.) Zamiast siemienia dałam wiórki kokosowe, zamiast rodzynek kandyzowanego ananasa. Myślę, że następnym razem najpierw lekko uprażę ziarna słonecznika i sezamu na suchej patelni, żeby wzbogacić smak batonów. Piekłam je na blasze ok. 20 x 30 cm, wyszły mi trochę grubsze niż na zdjęciu - spokojnie można użyć trochę większej foremki.

  • listopada 18, 2017 at 20:28
    4.0

    Dziś robiłam. Smaczne. Olej dałam kokosowy. Dołożyłam też trochę zmielonych orzechów, płatki migdałowe, wiórki kokosowe.

  • października 12, 2017 at 22:34
    5.0

    Przepis superr Chrupiace batony Samkuja jak sezamki Rewelacja Na pewno bede wracala do tego przepisu Zamiast sezamu bo nie mialam wrzucilam wiecej pestek slonecznika pestek dyni migdalow i sliwki suszonej tmrc_emoticons.)

  • lipca 30, 2017 at 16:45

    Mieszamy na wsteczne czy zwykłe czyli w prawo?

  • lipca 11, 2017 at 14:07
    5.0

    Najlepsze fitbatoniki jakie jadłam 😋 pyyyszne ☺

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: