Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
20
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Składniki
Fit batoniki
- 270 gramów płatków owsianych
- 70 gramów pestek słonecznika
- 70 gramów ziaren sezamu
- 50 gramów siemienia lnianego
- 200 gramów miodu
- 20 gramów oleju
- 2 czubatych łyżek żurawiny, opcjonalnie
- 1 czubatych łyżek rodzynek, opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie suche składniki (płatki owsiane, słonecnzik, sezam, siemie lniane, żurawina, rodzynki) wkładamy do naczynia "Blokada naczynia miksującego" . Mieszamy, 30 sekund/obrót 3. Przekładamy do innego pojemnika.
- Do naczynia "Blokada naczynia miksującego" wkładamy 200 g miodu oraz 20 g oleju, do uzyskania płynnej konsystencji, podgrzewamy 3 min./40 stopni/obrót 1.
- Do uzyskanego płynnego miodu wsypujemy suche składniki. Mieszamy 50 sekund/obrót 3 pomagając mieszać kopystką.
Porady
Czas i temeraturę pieczenia najlepiej dopasować do swojego piekarnika, pamiętajmy, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
Do batonów można dodać orzechy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Świetny przepis! Bardzo smaczne!!! Nie miałam sezamu, wiec dodałam wiórki kokosowe, kilka daktyli i suczone morele. Obłęd!
Super przepis. Upieczone zgodnie z przepisem. Polecam
Pyszka! Trochę zmieniłam proporcję, bo zabrakło mi 100g płatków owsianych, a czegoś tam wsypało się za dużo. Dodałam też owoc morwy białej. Chrupiące, słodziutkie, totalny odlot!
Świetne ! Śmiało można dodać orzechy (ja dodaje migdały, które nieco Miele), wiórki kokosa etc. 😉
Rewelacja, łatwe do zrobienia. Zrobiłam już drugi raz i na pewno będę je robić często bo lubię różnorodne ziarna.
Wczoraj upiekłam te batoniki, pyszne, zdrowe i sycące! A wykonanie to minimum pracy, potrzeba tylko trochę cierpliwości Zamiast siemienia dałam wiórki kokosowe, zamiast rodzynek kandyzowanego ananasa. Myślę, że następnym razem najpierw lekko uprażę ziarna słonecznika i sezamu na suchej patelni, żeby wzbogacić smak batonów. Piekłam je na blasze ok. 20 x 30 cm, wyszły mi trochę grubsze niż na zdjęciu - spokojnie można użyć trochę większej foremki.
Dziś robiłam. Smaczne. Olej dałam kokosowy. Dołożyłam też trochę zmielonych orzechów, płatki migdałowe, wiórki kokosowe.
Przepis superr Chrupiace batony Samkuja jak sezamki Rewelacja Na pewno bede wracala do tego przepisu Zamiast sezamu bo nie mialam wrzucilam wiecej pestek slonecznika pestek dyni migdalow i sliwki suszonej
Mieszamy na wsteczne czy zwykłe czyli w prawo?
Najlepsze fitbatoniki jakie jadłam 😋 pyyyszne ☺