Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Bułki tureckie
- 3 duże łyżki kawy zbożowej "Inka"
- 3 duże łyżki miodu
- 30 g drożdży świeżych
- 30 g oleju rzepakowego
- 300 g ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 630 g mąki pszennej typ "500"
- 60 g rodzynek
- 1 jajko do posmarowania bułek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Z powstałego ciasta formujemy 8 bułek. Ciasto jest bardzo klejące, dlatego przed formowaniem każdej kolejnej bułki, obficie moczymy ręce. Jest z tym trochę zabawy, ale warto! Bułki (a w zasadzie takie mokre placki) układamy na blasze (ja stosuję matę silikonową tupperware). Pozstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie smarujemy bułki za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
.
Bardzo smaczne, również na drugi dzień. Najbardziej smakują mi z zimnym masłem Przepis prosty w wykonaniu, polecam.
Zrobiłam pól na pół z mąką orkiszową- rewelacja
Pyszne bułki! Miękkie, pachnące i sycące. Świetny przepis.
Bułki bardzo dobre smakowały mężowi a wnuki wołały o więcej
One są bardziej wytrawne czy słodkie? Z czym można je jeść?
Bułeczki zrobione ! Polecam.
Dla tych, którzy tak jak ja zastanawiają się czy wypróbować przepis.... naprawdę warto, są przepyszne
Bułeczki upieczone wczoraj, dokładnie wg przepisu. Wyszło mi 12 sztuk i to całkiem sporych. Posypałam wierzch czarnuszką. Są bardzo smaczne mimo, że nie mają chrupiącej skórki A może to wina mąki, bo użyłam typ 500 poznańskiej (na pierogi)
Dziękuję, biegnę do sklepu po inkę