thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Bułki tureckie

  • 3 duże łyżki kawy zbożowej "Inka"
  • 3 duże łyżki miodu
  • 30 g drożdży świeżych
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 300 g ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 630 g mąki pszennej typ "500"
  • 60 g rodzynek
  • 1 jajko do posmarowania bułek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Nastawiamy 3 minuty / interwał.
    Powstałe ciasto przekładamy do osobnej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi swoją objętość.
  2. Z powstałego ciasta formujemy 8 bułek. Ciasto jest bardzo klejące, dlatego przed formowaniem każdej kolejnej bułki, obficie moczymy ręce. Jest z tym trochę zabawy, ale warto! Bułki (a w zasadzie takie mokre placki) układamy na blasze (ja stosuję matę silikonową tupperware). Pozstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie smarujemy bułki za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem.
  3. Bułki wkładamy do rozgrzanego piekranika. Ja stosuję ustawienia: 170 stopni - termoobieg, na ok 20-25 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc proszę stosować się do własnych doświadczeń podczas wypieków tmrc_emoticons.;)

    Bułki studzę na kratce.
  4. Rozkrawać po całkowitym wystudzeniu. Można mrozić, zawchowują świeżość. Idealne nawet z samym masłem tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułki tureckie

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: