Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
11
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Składniki
Ciasto
- 300 g mleka
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru
- 20 g drożdży świeżych
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 jajko do posmarowania bułek
- 550 g mąki pszennej typ 500
Nadzienie
- 220 g truskawek pokrojonych na kawałki
- 2 łyżeczki cukru
Lukier
- 1 białko z jajka
- 200 g cukru
- 10 kropel soku z cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" wlac mleko, dodać drożdże, cukier, masło - podgrzewać 3min/37stopni/obr.2.
Dodać mąkię, wyrabiac 3 min/interwał.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. - Drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i studzimy najlepiej na kratce. W tym czasie jak drożdżówki stygną robimy lukier. Do naczynia "Blokada naczynia miksującego" wsypujemy cukier i milimy 20 sek/obr. 10. Zgarniamy cukier puder na dno naczynia, dodajemy jedno białko z jajka kurzego i do 10 kropli soku z cytryny. Miksujemy 10 sek/obr.5. Lukrujemy wystudzone drożdżówki. SMACZNEGO!
Porady
Można pominąć lukier jeśli dla kogoś to zbyt dużo słodyczy, też będą smaczne.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Rewelacyjne, będę robiła z różnymi owocami . Z ciastem cudownie się pracuje..
Do ciasta nie dodajemy jajka? Tylko do posmarowania bułek?
Przepyszne moje ulubione 😍
Są przepyszne. Ja zrobiłam z borókami.Polecam
Zrobiłam i ja z mrozonymi borowkami i znikły w mgnieniu oka A domownicy domagają się o więcej
Bardzo dobre. Zrobilam z mrożonymi jeżynami, bez lukru.
Super przepis .dziekuje
Są świetne ja nadzienie do nich robię takie: 2 kostki twarogu, trochę mrożonych malin i cukru. Miksuje to i wkładam do dziurek. Są przepyszne i oczywiście bez lukru 2
pyszne
Bardzo udany przepis pycha
Moja modyfikacja 500 g mąki (pól na pół - tortów z orkiszową białą)
40 g cukru trzycinowgo
Lukier zrobiłam z odrobiny wrzątku i 3 łyżek cukru pudru, dodałam otwarta skórkę sparzonej cytryny i troszkę soku z cytryny
Are you sure to delete this comment ?