thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
11 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 300 g mleka
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • 550 g mąki pszennej typ 500

Nadzienie

  • 220 g truskawek pokrojonych na kawałki
  • 2 łyżeczki cukru

Lukier

  • 1 białko z jajka
  • 200 g cukru
  • 10 kropel soku z cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlac mleko, dodać drożdże, cukier, masło - podgrzewać 3min/37stopni/obr.2.

    Dodać mąkię, wyrabiac 3 min/interwał.

    Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  2. Ciasto podzielić na 11-12 częsci, z każdej uformowac kulkę, a następnie spłaszczyć i literatką na środku, dociskając zrobić wgłębienie. Tak jak na zdjęciu.
  3. Takim sposobem uformować 11-12 krążków i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawic na 30 minut do ponownego podrośnięcia.
  4. Po tym czasie, jeszcze raz literatką poprawić wgłebienia i w każde powkłądać pokrojone i wymieszane z cukrem truskawki. Posmarować brzegi, ciasto - jajkiem.
  5. Nagrzać piekarnik do ok. 170-180 stopni i piec ok 20-25 minut. Uwaga: każdy piekarnik piecze inaczej, proszę zdać się na właśne doświaczenie i nie trzymać się ściśle wytycznych.

    Ja piekę 20 minut na 170 stopni na termoobiegu. Sprawdzam cały czas stopień zarumienienia.
  6. Drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i studzimy najlepiej na kratce. W tym czasie jak drożdżówki stygną robimy lukier. Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypujemy cukier i milimy 20 sek/obr. 10. Zgarniamy cukier puder na dno naczynia, dodajemy jedno białko z jajka kurzego i do 10 kropli soku z cytryny. Miksujemy 10 sek/obr.5. Lukrujemy wystudzone drożdżówki. SMACZNEGO!

Porady

Można pominąć lukier jeśli dla kogoś to zbyt dużo słodyczy, też będą smaczne.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Drożdżówki z truskawkami i lukrem

Wydrukuj:

Komentarze