thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 260 g mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • 200 g mleka
  • 200 g wody
  • 3 szczypty soli
  • 5 g oleju rzepakowego lub innego

Farsz

  • 500 g pieczarek
  • 150 g cebuli
  • 30 g oleju rzepakowego lub innego
  • 4 gałązki świeżej pietruszki
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 1 płaska łyżeczka bulionu warzywnego wykonanego w TM
  • sól, pieprz do smaku

Panierka

  • 2 jajka
  • bułka tarta

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Najpierw wykonujemy FARSZ.

    Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy cebulę (obraną, przekrojoną na pół), rozdrabniam 3 sek/obr.5.

    Dodajemy pieczarki, ustawiamy 5 sek/obr.4, po tym czasie w naczyniu Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" farsz mieszamy kopystką i po wymieniaszaniu ponownie nastawiamy 5 sek./obr.4. Dodajemy olej, koncetrat bulionu oraz sól i pieprz do smaku (wedle uznania).

    Nastawiamy 13 minut / 120 stopni / obr. 2

    Powstały farsz przekładamy do innego naczynia. Do farszu dodajemy poszatkowaną pietruszkę (tylko liście) i mieszamy.

    Odstawiamy do ostygnięcia
  2. Pieczemy NALEŚNIKI.

    Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i nastawiamy 30 sek/ obr.4. Z powstałego ciasta pieczemy na patelni naleśniki. Powinno wyjść 9 naleśników. Do krokietów użyjemy 8 więc jednego mamy w zapasie tmrc_emoticons.;)
  3. Na wystygnięte naleśniki, nakładamy po łyżce wystygniętego farszu.
  4. Farsz rozprowadzamy na całym naleśniku i na środek każdego kładziemy po plasterku żółtego sera.
  5. Zawijamy krokiety. Można to robić na różne sposoby, ja proponuję taki: boki zakładamy do środka.
  6. Następnie od dołu zakładamy na 3 razy. Raz.
  7. Dwa.
  8. Trzy. I mamy gotowego krokieta.
  9. Tak przygotowane krokiety, obtaczamy w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po obu stronach do uzyskania rumianego koloru.
  10. Krokiety podajemy od razu po przygotowaniu, na gorąco. Świetnie pasuje do nich czerwony barszcz podany w formie do picia tmrc_emoticons.)

Porady

Zieloną pietruszkę dodajemy jedynie wtedy jak za nią przepadamy. Można pominąć ten składnik. Krokiety możemy podać róznież z łyżeczką jogurtu natualnego nałożonego na każdy z nich. Z tego przepisu wychodzi 8 krokietów.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Krokiety pieczarkowo-serowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: