Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Ciasto
- 260 g mąki pszennej typ 500
- 2 jajka
- 200 g mleka
- 200 g wody
- 3 szczypty soli
- 5 g oleju rzepakowego lub innego
Farsz
- 500 g pieczarek
- 150 g cebuli
- 30 g oleju rzepakowego lub innego
- 4 gałązki świeżej pietruszki
- 8 plastrów żółtego sera
- 1 płaska łyżeczka bulionu warzywnego wykonanego w TM
- sól, pieprz do smaku
Panierka
- 2 jajka
- bułka tarta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Najpierw wykonujemy FARSZ.
Do naczynia "Blokada naczynia miksującego" wkładamy cebulę (obraną, przekrojoną na pół), rozdrabniam 3 sek/obr.5.
Dodajemy pieczarki, ustawiamy 5 sek/obr.4, po tym czasie w naczyniu "Blokada naczynia miksującego" farsz mieszamy kopystką i po wymieniaszaniu ponownie nastawiamy 5 sek./obr.4. Dodajemy olej, koncetrat bulionu oraz sól i pieprz do smaku (wedle uznania).
Nastawiamy 13 minut / 120 stopni / obr. 2
Powstały farsz przekładamy do innego naczynia. Do farszu dodajemy poszatkowaną pietruszkę (tylko liście) i mieszamy.
Odstawiamy do ostygnięcia
Porady
Zieloną pietruszkę dodajemy jedynie wtedy jak za nią przepadamy. Można pominąć ten składnik. Krokiety możemy podać róznież z łyżeczką jogurtu natualnego nałożonego na każdy z nich. Z tego przepisu wychodzi 8 krokietów.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Pyszne i szybkie.
Bardzo dobre krokiety Farsz robi się bardzo szybko, naleśniki robiłam z mąki orkiszowej 630 i wyszły super. Wszystkim krokiety bardzo smakowały. Wykorzystuję ten przepis również na naleśniki ze słodkim nadzieniem i też są pyszne. Przepis bardzo wszystkim polecam, dziękuję za wstawienie go
Pyszne dobre takich nie jadlam!! I nie sprdza sie pol dnia bawiac sie z krokietami. Porcja mala , akurat sie zje i nie trzeba nic mrozic. Polecam !!!
Właśnie zrobiłam na jutrzejszy obiad , wyszły naprawdę pyszne , takie mięciutkie i pulchne , polecam 🙂
Super przepis . Krokiety bardzo smaczne
fajny przepis, krokiety wyszły super - ja dodałam więcej pikantnych przypraw do farszu i wyszły idealne
Wyprobuje w tygodniu, bo wyglądają super ))
Are you sure to delete this comment ?