![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/72s11h5n-4e17f-314578-cfcd2-jwk3ijzw/589e069c-cc74-4fca-bd42-1f0e40bd3be8/main/wielkanocna-kaczka-w-jalowcowce.jpg)
- TM 31
Składniki
zalewa
- 2 czubate łyżki miodu
- 0,5 litra jałowcówki
kaczka
- cała kaczka (ok. 2,5 kg)
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- soli
- pieprz
farsz
- 500 g kwaśnych jabłek
- 1 średnia cebula
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W naczyniu miksującym umieścić miód, podgrzać 3min/obr. 1./ temp. 50 st.
Dodać jałowcówkę, wymieszać, 15 sek./ obr.3.
Kaczkę natrzeć czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami (solą, pieprzem i majerankiem).
Tak przygotowane mięso włozyć do brytfanki i zalać wcześniej przygotowaną zalewą.
Kaczka powinna "leżeć" w chłodnym miejscu przez 2 doby.
Po upływie tego czasu należy przygotować farsz.
Do naczynia miksującego włożyć obrane i przekrojone na pół jabłka, rozdrobnić 4 sek./obr. 4.
Cebulę pokroić na cząstki.
4. Do naczynia z jabłkami dodać cebulę, wymieszać 3 sek./
"Obroty wsteczne" obr. 3.
5. Tak przygotowanym farszem wypełnić kaczkę. Spiąć wykałaczkami.
6. Spowrotem umieścic kaczkę w brytfance, wypełnionej zalewą.
7. Piec w piekarniku w temp. 200-220 st. przez ok. 2,5 godziny (do miękkości)
Kaczki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?