thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 02/5/21
zmieniono dnia: 03/2/21

Składniki

barszcz czerwony

  • 600-700 g czerwony burak, pokrojony na kawałki
  • 1200 g woda
  • 3 ziemniaki, średnie pokrojone w kostkę
  • 3 ząbek czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprz, mielony
  • 4 łyżki octu, spirytusowego
  • 60-80 g cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 30-40 g masło klarowane
  • 1 kostki bulion warzywny
  • 1 kostki bulion drobiowy
  • 1 czubate łyżki majeranek, suszony
  • 2 łyżeczki cukier
  • 160-200 g śmietana, 12% tłuszczu
  • 25 g natka pietruszki, świeża
  • 6 jajek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć buraki pokrojone na mniejsze kawałki i czosnek, rozdrobnić 20 s/obr. 5 .


    Dodać wodę, kostki bulionu, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, przyprawę uniwersalną, sól i pieprz, gotować 25 min/100°C/obr. 1.


    W tym czasie podsmażyć / zarumienić na maśle klarownym pokrojone w kostkę ziemniaki i przełożyć do miski i podsmażyć pokrojoną cebulkę w kostkę na kolor jasno drązowy też przełżyć do miski z podsmażonymi ziemniakami. Ugotować jajka na twardo.


    Dodać ocet ziemniaki z cebulkę, cukier i śmietanę, natkę pietruszki 10g gotować 5 min/100°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr. 1.


    Zupę ewentualnie doprawić do smaku. Podawać na gorąco z przekrojonym jajkiem na twardo i przyozdobione posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego

Porady

Przepis na bazie domoweo od babci. Podsmażone na patelni ziemniaki i cebulka dodają specyficznego smaku. Jajko można pominąć jak ktoś nie lubi. Jak nie smakuje zawsze można dodać maggi które zawiera glutaminian sodu i wtedy będzie smakować prawie każdemu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY (ponad 2L)

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: