Składniki
Zupa z soczewicy z bekonem
- 2 ząbek czosnku
- 110 g biała cebula, podzielona na ćwiartki
- 70 g marchwi, pokrojonej na małe kawałki
- 100 g selera naciowego, łodygi pokrojone na 3cm kawałki lub korzenia selera
- 30 g oleju rzepakowego
- 300 gramy kiełbas wieprzowych, wędzonych, pokrojonej na małe kawałki
- 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, chudego podsmażonego (waga 150g po podsmażeniu na patelni)
- 300 g soczewicy, suszonej, czerwonej namoczonej 30min przed gotowaniem
- 1000 g wody, wrząktku
- 1 kostki bulionu, z kurczaka lub bulionetki
- 1 płaskiej łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 1 czubate łyżki przecieru pomidorowego
- 150 gramy ziemniaków
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 1 czubate łyżki papryka, mielona
- 1 płaskiej łyżeczki pieprz, mielony, najlepiej świerzo mielony
- 1 czubate łyżki natka pietruszki, świeża, poszatkowanej
- 2 liście liść laurowy
- 5 kulek ziele angielskie
- 1 łyżki majeranek, suszony
- 1 łyżeczek pieprz ziołowy
- 1 łyżki lubczyk, świeży
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę, seler, marchew i oliwę, posiekać 5 s / obr.7 . Zeskrobać łopatką boki naczynia miksującego.Dodać podsmażony i pokrojony na małe kawałki boczeku i kiełbas dobrj jakości oraz olej smażyć 5 min / 120 ° C / obr . 0,5 . Zeskrobać łopatką boki naczynia miksującego.
Dodać odsączoną z wody wcześniej namoczoną czerwoną soczewicę, ziemniaki pokrojone w kostke, wodę, bulion/etki drobiowy/e, koncentrat przecieru pomidorowego , przyprawy , a następnie , gotować 40-60 min / 98 ° C / "Obroty wsteczne" / obr.1 , aż soczewica zostanie ugotowana.
Podzielić zupę na miski, posypać pieprzem, natką pietruszki i podawać na gorąco.
Porady
Można podawać z pieczywem czosnkowym lub posypanymi ziarnami prażonego słonecznika.
Zamiast boczku można dodać kabanosy pokrojone w drobna kostke
Jak ktoś woli wersję bardziej pikantną to można dodać 1 płaską łyżeczkę Harissy lub 1/2 łyżeczki chilli mielonego suszonego.
Oczywiście jak ktoś chce bardziej pikantne to można dodać więcej Harissy lub chilly, ale to już wegług uznania.
Dla smaku zamiast oleju można użyć masło klarowane lub solone
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze