thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
24h 0min
Czas całkowity
24h 40min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
Łatwy
  • TM 6
opublikowany: 12/29/20
zmieniono dnia: 02/16/21

Składniki

Chleb Pszenno-żytni na zakwasiezakwas

  • 220 g zakwas żytni, mój na bazie mąki żytniej razowej 2000
  • 5 g drożdże świeże
  • 50 g mąka żytnia, typ 720
  • 460 g mąka psenna, typ 750
  • 15 g sól
  • 330 g woda

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Chleb pszenno-żytni na zakwasie według przepisu z cookiedoo z małymi modyfikacjami.
    Zamiast 510g mąki pszennej chlebowej dodaję 50g chlebowej żytniej 720 i 460g chlegowej pszennej 750 (oczywiście 220g zakwsu żytniego też dodaję) a
    w wodzie rozpuszczam 5g drożdzy reszta w jak orginalmym przepisie do momęty wyrastania . Wyrasta w temperaturze pokojowej, najlepiej 24-27 stopni i
    robie zakladki co 30 min 4 razy. Później wykladam na postpany mąka blat posypuje lekko mąką, składam na 4 i formuje wstępny zarys chleba i przekładam do formy prostokątnej w przybliżeniu 31/8/7cm nasmarowanej olejem rzepakowym lub masłem , aż podrośnie ponownie tak ponad formę około 1cm+ (około 2godz, może być dłużej zależnie od temperatury otoczenia ) Jak już prawie wyrasta wlączma piekarnik i go nagrzewam do 240stop z termoobiegiem. Na dnie piekarnika stawiam miseczkę z wodą. Następnie jak wyrośnie wstawiam do piekarnika na dolną półkę i piekę 240stop 10min następnie zmniejszam temp do 210stop , piekę 10min. Wyjmuje z formy i wkładam na kolejne 20min 210stop z termoobiegiem. Oczywiście nie wyjdzie tak bardzo przypieczony jak mój, a żeby to uzyskać wystarczy przedłużyć czas wypiekania do uzyskania wymaganego koloru. Pozdrawiam

Porady

sitko, miska, koszyk do wyrastania

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb Pszenno-żytni na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?