Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 20/03/21
zmieniono dnia: 21/03/21
Składniki
ŻUREK BEZGLUTENOWY
- 250 g Zakwasu, z kaszy gryczanej
- 250 g kaszy gryczanej, prażonej, z zakwasu
- 1 łyżek masła
- 100 g cebula, przekrojonej na pół
- 2 ząbki ząbki czosnku
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu, warzywnego
- 150 g boczku parzonego, wędzonego, podsamżonego na patelni
- 200 g białej kiełbasy, parzonej, pokrojonej w plastry
- 10 g grzybów, suszonych, namoczyć w wodzie 2h
- 200 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 2 liście liście laurowe, suszone
- 2 kulki ziarno ziela angielskiego
- 100 g śmietany, 18%
- 2 łyżeczki majeranek, suszony
- 2 łyżeczki chrzanu, tartego
- 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 1 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Do "Blokada naczynia miksującego" dodaj zakwas oraz kaszę z zakwasu 15sek/7obr. przedzeć przez koszyczek do osobnej miski.Odsącząną kaszę wyrzuć, płyn zostaw.
2.Do "Blokada naczynia miksującego" dodaj cebulę oraz czosnek 5sek/5obr następnie dodaj masło i podduś 4min/varoma/2obr. Bez założonej miarki
3.Dodaj wodę, koncentrat bulionu, podsmażony na patelni boczek,kiełbasę,grzyby,ziemniaki,liść laurowy oraz ziele angielskie. 20min/100st/1obr. wsteczne "Obroty wsteczne"
4.Dodaj płynny zakwas,śmietanę- 5min/100st/1obr.wsteczne"Obroty wsteczne"
5.Dodaj majeranek,chrzan,cukier,sól,pieprz 2min/90st./1obr.wsteczny
"Obroty wsteczne"
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Porady
Zakwas z kaszy gryczanej najlepiej przygotować minimum 2-3 tygodnie wcześniej ,ale może stać nawet kilka miesięcy. W 4 litrowym słoju umieść 1kg kaszy ,1 główkę czosnku i zalej 2,5litra wody. Zakręć i odkręcaj codziennie przez pierwsze kilka dni fermentacji w celu odgazowania.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?