- TM 5
Składniki
Krem śmietankowy
- 2 łyżki cukru pudru z TM
- 100 g serka mascarpone, schłodzonego
- 500 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Ganache z mlecznej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g śmietany kremówki 36%
- 1,5 łyżeczki golden syropu, lub miodu
Do nasączenia
- 1/2 szklanki likieru orzechowego, czekoladowego lub ciemnego rumu
- 1/4 szklanki wody
Krem Rocher
- 1/2 szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych, ok. 150g
- 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
- 400 g nutelli
- 400 g serka mascarpone, (schłodzonego!)
Biszkopt orzechowo-czekoladowy
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 40 g kakao
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 8 jajek, białka i żółtka osobno
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Podpieczone na suchej patelni i obrane ze skórki orzechy laskowe włożyć do "Blokada naczynia miksującego" i zmiksować 20 sek/obr.10. Przesypać do miseczki.
- W "Blokada naczynia miksującego" umieścić połamaną na kawałki czekoladę i zmiksować 10sek/obr.10. Kopystką zgarnąć na dno naczynia i roztopić 1 min/40C/obr.2. Przełożyć do miseczki.
Umyć "Blokada naczynia miksującego" - W czystym i suchym "Blokada naczynia miksującego" nałożyć motylka i umieścić serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy 1min/obr.3,5 Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować 20sek/obr.4 - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity.
Wymieszać z orzechami 20 sek/obr.4. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. - Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać cukier i zmiksować 10 sek/obr.10. przełożyć do miseczki.
- Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać 200g orzechów laskowych i zmielić 30 sek/obr.10
- Dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wymieszać 15 sek/obr.6. Przełożyć do dużej miski.
- W suchum i czystym "Blokada naczynia miksującego" umieścić motylka, dodać białka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę 3 min/obr.3-4.
Po ubiciu ustawić 3 min/obr.4 i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać zmielony wcześniej cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować do dokładnego połączenia. - Ubitą pianę przełożyć do miski, gdzie znajdują się suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.
- Tortownicę o wymiarach 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód. Boków niczym nie smarować ani nie wykładać papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać szpatułką.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w stygnącym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem z piłką na 2 blaty kakaowo-orzechowe.
- W "Blokada naczynia miksującego" umieścić czekoladę i rozdrobnić 10sek/obr.10. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno nzaczynia.
- Do "Blokada naczynia miksującego" dodać śmietanę i miód, wymieszać 2min/50C/obr.3
- Składniki wymieszać w szklance
- W "Blokada naczynia miksującego" umieścić kremówkę i mascarpone, nałożyć motylka. Ubić do otrzymania sztywnego kremu ok. 50 sek/obr.4, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył.
Krem Rocher
Biszkopt orzechowo-czekoladowy
Ganache z mlecznej czekolady
Poncz do nasączenia
Krem śmietankowy
Porady
Wykonanie tortu:
W formie (w której pieczony był biszkopt) ułożyć pierwszy blat. Blat biszkoptowy nasączyć połową ponczu. Posmarować równo połową kremu Rocher. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy (całość) i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu. Na górę wyłożyć resztę kremu Rocher, równo rozsmarować na całej jego powierzchni. Schłodzić.
Na schłodzony przekładaniec wylać gęstniejącą polewę czekoladową (ganache). Schłodzić w lodówce. Udekorować pralinkami Ferrero Rocher.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Skusiłam się patrząc na dobre opinie, ale się zawiodłam. Strasznie pracochłonny, przekombinowany, a efekt marny. Stanowczo za słodki! Odradzam, nie wart zachodu.
dikaw: można zrobić samemu, jest zdrowiej i też smakuje. Ja Nutelli już nie kupuje.
A czy ktos zastąpił może nutellę czymś zdrowszym? ( nie chodzi mi o kalorie czy czekoladę tylko skład nutelli)
Przepis dość skomplikowany i czasochłonny, ale efekt jest wart każdej sekundy spędzonej w kuchni! No i ta świadomość, że bez thermomixa byłoby o wiele wiele trudniej uzyskać tak spektakularny efekt... Goście byli zachwyceni!
Wyśmienity choć nieco pracochłonny. Uwielbiany przez wszystkich, którzy go skosztują.
Giotta:
Dziękuję bardzo za uwagi. Być może nutella była schłodzona? Moja ze względu na wysoką temperaturę w kuchni miała lejąca konsystencję
Cieszę się, że będzie następny raz...
Pozdrawiam serdecznie
pokuś:
Bardzo się cieszę!!!
Serdecznie pozdrawiam
Dziękuję za ten przepis. Zrobiłam męzowi na urodziny i zrobił taką fururę na przyjęciu, że znajomi już zamówili na swoje
Tort Rocher - jest wymagający pod kątem ilości czynności które trzeba zrobić.
Najpierw jednak wypieklam biszkopt. Potem przygotowałam masy i poncz do nasączenia biszkoptu (zrobiłam z Amaretto). Jedyną uwagę mam do punktu z Kremem Rocher -w punkcie 10 - kiedy założyłam motylka dodałam nutellę i mascarpone niestety obroty 3,5 okazały się niewystarczające. Musiałam zdjać motylka i zmieszać na prędkości 4 - stopniowo zmniejszając obroty. Masa jest zbyt sztywna i niskie obroty z motylkiem po prostu jej nie wymieszają.
Biszkopt powinien być porządnie nasączony ponczem.
Tort udekorowałam 3 pralinkami ferrero. Robił wrażenie.Niestety nie zrobiłam zdjecia, ale następnym razem nie omieszkam
Wygląda przepysznie, dodałam do kolekcji