- TM 5
Składniki
Sok
- 350 gramów jabłek, (2 szt)
- 200 gramów marchwi, (3 średnie szt)
- 150 gramów bananów, (1 szt)
- 50 gramów cukru, (można zastąpić miodem)
- 100 gramów soku z cytryny, lub 1/2 cytryny bez bestek
- ok. 1 litra wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć obraną i pokrojoną na kawałki marchew oraz jabłko ze skórką bez gniazd nasiennych.
Rozdrobnić 10 s./obr. 5. Kopystką zgarnąć składniki ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dolać 300 g wody i gotować 8 min./Varoma/obr. 1
Dodać pozostałe składniki: pokrojonego banna bez skórki, sok z cytryny, cukier do smaku i zmiksować z nałożoną miarką 1 min. 30 s./stopnowo zwiększając obroty z 1 na 10.
Dolać pozostałe 500-800 g wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji i zagotować 10 min./100 C/obr. 2
Przelać do butelek, zakręcić. Przechowywać w lodówce.
Soczek
Porady
Domowy sok z marchwi, jabłek i bananów al’a Kubuś ewentualnie Bobo-Frut. Dzięki pasteryzowaniu ten przecierowy soczek zachowuje świeżość nawet do tygodnia. Wystarczy przechowywać go w butelkach w lodówce. Najlepsze są słodkie jabłka i słodsza odmiana cytryn. Smak napoju zależy od użytych składników, ilości cukru i soku z cytryny. Dla odmiany można dodawać też owoce sezonowe takie jak truskawki czy brzoskwinię lub pomarańcze.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Również mi dziwnie wychodzi.
Dziwne mi to wyszło.
Agary:też tak uważam. Ja daje pół cytryny i 20 g cukru pudru
Mi taki wodnity wyszedł ale będę próbowała z innymi owocami i roporcjami.
100 g soku z cyryny? 1/10 litra? Czy nie powinno być 10g na taką ilość pozostałych owoców i wody?
dzisiaj zrobię
Brzmi zachęcająco Muszę wypróbować !
Are you sure to delete this comment ?