![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/3f68ubbu-51bdc-395061-cfcd2-cihfj9rb/346d9951-c861-486e-ba07-d8ba7af476ae/main/mazurek-chalwowy.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/3f68ubbu-51bdc-395061-cfcd2-cihfj9rb/3c21567a-726f-466c-856d-bbe2a1684515/main/mazurek-chalwowy.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/3f68ubbu-51bdc-395061-cfcd2-cihfj9rb/e5b2d2f2-5e80-43f6-a9ff-1b3156884ed2/main/mazurek-chalwowy.jpg)
- TM 5
Składniki
KRUCHE CIASTO
- 120 g masła, zimnego
- 1 łyżeczek cukru waniliowego z TM
- 80 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
MASA CHAŁWOWO-ORZECHOWA
- 200 g chałwy sezamowej waniliowej
- 125 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 100 g dowolnych orzechów (włoskie, laskowe bez skórki, fistaszki, pekany)
- 3 łyżki cukru pudru z TM
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g śmietana, 30% tłuszczu
- garść posiekanych orzechów, do dekoracji
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do czystego i suchego
"Blokada naczynia miksującego" wsypać 100g cukru i zemleć 15 sek/obr 10. Przesypać do miseczki.
Wszystkie składniki umieścić w
"Blokada naczynia miksującego" i zmiksować 25-30 sek/obr 5
Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić przez około 60 minut w lodówce.
Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Na dno formy wyłożyć równomiernie schłodzone i rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
Wszystkie składniki umieścić w
"Blokada naczynia miksującego" i zmiksować 30 sek/obr 6
Pogotować około 3-4 min/100 C/obr 2, do lekkiego zgęstnienia.
Powstałą masę wylać na wystudzony spód, wyrównać.
Do czystego i suchego
"Blokada naczynia miksującego" włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 sek/obr 8
Czekoladę zgarnąć kopystką na dno
"Blokada naczynia miksującego" .
Dodać śmietanę i pogrzewać 2 min/50 C/obr 3
Orzeszki wysypać na wierzch masy chałwowej, całość ozdobić czekoladą.
Kruche ciasto
Masa chałwowa
Dekoracja
Porady
Jest słodziutki, mocno chałwowy, z chrupiącym kruchym spodem.
Przepis pochodzi ze strony:
http://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-chalwowo---orzechowy-z-czekolada
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jeśli ktoś uwielbia chałwę to polecam przepis.
Wg mnie nie ma potrzeby dodawania cukru do masy, chałwa jest już sama w sobie bardzo słodka. Polecam przepis.
Are you sure to delete this comment ?