thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 45min
porcja/porcje/porcji
300 g
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 25 g siemienia lnianego
  • 400 g wody
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 25 g drożdży, lub 1 opakowanie drożdży suszonych 7g
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • 50 g ulubionych nasion, dynia, słonecznik, siemie lniane, czarnuszka, itp
  • 500 g ryżu
  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać 250 g ryżu i zemleć 1 min./obr. 10. Powstałą mąkę przesypać do innego naczynia. Czynność powtórzyć z pozostałym ryżem (250 g).

  2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać kaszę gryczaną i zemleć 35 sek./obr. 10. Przełożyć do mąki ryżowej.

  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać siemię lniane i zemleć 20 sek./obr. 10. Siemię zgarnąć kopystką ze ścienek naczynia. Dodać 100 g wody, zamieszać kopystką i zostawić na 15 minut w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

  4. Dodać mąkę ryżową, gryczaną oraz kukurydzianą, drożdże wymieszane z 100g letniej wody (suszone wsypać bezpośrednio do naczynia), sok z cytryny,pozostałą wodę i sól.

  5. Wymieszać przy pomocy kopystki 1 min./obr. 5. Następnie wyrobić 1 min./ Ciasto"Ciasto" . Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

  6. Ciasto podzielić na 2 keksówki lub uformować 3 bagietki (mokrymi rękami) i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30minut. Posypać ziarnami.

  7. Włożyć do nagrzanego piekarnika 220 st.C i piec 40-45 minut. 

Porady

Z tej porcji ciasta wychodzą 2 średniej wielkości chlebki (9x23x6) lub 3 bagietki.

Pieczywo nie jest takie pulchne, jak  wykonane z mąki pszennej, ale jest bardzo smaczne tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bezglutenowy chlebek z ziarnami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy