Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
2
litr/litra/litry/litrów
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 12/02/16
zmieniono dnia: 14/03/17
Składniki
mleko
- 120 g cukru brązowego, można mniej lub zastąpić zamiennikiem
- 1,5 litry wody, wrzącej
- 30 g kakao
- 80 g ryżu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki cynamonu, (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" wlać 1500g wrzącej wody, dodać ryż (biały, brązowy) ugotować 30min /95*/"Obroty wsteczne"
- Do "Blokada naczynia miksującego" dodajemy czekoladę (połamana na kawałki), kakao ciemne (np. DecoMorreno), cukier, ew. cynamon (jak ktoś lubi) i gotujemy 5min/95*/"Obroty wsteczne"
- Miksujemy 2 min/obr. 2 stopniowo (!) zwiększamy do obr. 10
- Uzupełniamy wodą do max. pojemności TM i mieszamy 20 sek/obr. 4
- Można pić od razu jak gorącą czekoladę.
Nam najlepiej smakuje schłodzone w lodówce - ma wtedy taką kremowo-budyniową konsystencję.
Porady
Jeżeli nie chcecie, aby na gorących potrawach (budyń, kasza manna, kisiel, owsianka, itp) zrobił się Wam kożuszek, należy bezpośrednio na gorącej jeszcze powierzchni ułożyć folię spożywczą, a dopiero po wystygnięciu ją zdjąć
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Mi to niestety smakuje rozwodniona czekolada, w tym momencie trochę żałuję bo czekolada mogła pójść na budyń z abc... i tyle cukru tam nie sypie. Nie powtórzę przepisu
Robię z połowy porcji, bo sporo tego wychodzi i nie dolewam już wody. Szklankę piję na ciepło, a z reszty robię budyń z nasionami chia - i na drugi dzień jest extra deserek!
przepyszne, budyniowe,
jedyna wada to za dużo wychodzi
Mleko czekoladowe dla mnie powinno być conajmniej z dodatkiem mleka - czy ktoś próbował zrobić je już z na bazie mleka zamiast wody? Albo pół na pół?
Bardzo dobre. Ja już nie dopełniałam wodą do pełnego naczynia bo ch7ba by wyszło za rzadkie. Nastepnym razem spróbuję z solą, żeby był wyraźniejszy smak a zimą z chilii
Zrobiłam prawie jak w przepisie, bo dałam trochę mniej czekolady a więcej kakao i kakao miałam z cukrem wiec dałam mniej cukru. Do smaku dodałam szczyptę soli himalajskiej i to podkręciło smak czekolady. Można zrobić modyfikację z bananem - też wyszło ekstra
Uważam, że to najprostrzy przepis na mleko czekoladowe