Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 07/04/23
zmieniono dnia: 09/04/23
Składniki
Sernik z białą czekoladą i żurawiną
- 180 g herbatników
- 80 g masła
- 500 g sera twarogowy z wiaderka
- 500 g mascarpone
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 50 g śmietanka 30%
- 100 g żurawiny suszonej
- 100 g czekolady białej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, tortownicę 24cm posmarowac masłem i opruszyć mąką.
Do suchego naczynia miksującego włożyć podzieloną na kawałki czekoladę rozdrobnić 10s/obr 6 . Przesypać do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć ciastka rozdrobnić 10s/obr 6 . Przesypać do innego kolejnego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać 4min/70/obr1
Dodać rozdrobnione herbatniki , wymieszać 10s/obr.3
Wyłożyć do tortownicy, ugnieść i wstawić do lodówki.
Składniki na masę serową (oprócz żurawiny i czekolady) włożyć do naczyia miksującego. Przy pomocy kopystki zmiksować 45s/obr.7 . Wrzucić obtoczoną w mące żurawinę i rozdrobnioną czekoladę. Przemieszać kopystką. Przełożyć na spód ciasteczkowy do tortownicy.
Piec w temt 180stopni 20 minut, następnie 50 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na 30 minut . Po wystygnięciu wstawić do lodówki na kilka godzin.
Uwaga!
skladniki powinny być w temperaturze pokojowej , by podczas pieczenia sernik nie pękał
Porady
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej , by sernik nie pękł podczas pieczenia. Żurawinę można pominąć.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze