thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
2h 5min
porcja/porcje/porcji
24 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 09/12/13
zmieniono dnia: 09/12/13

Składniki

Ciasto:

  • 1 łyżeczek pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczek kardamonu mielonego
  • 300 g bakalii, rodzynki, orzechy, suszone owoce - w dowolnych proporcjach
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki kakao naturalnego
  • 1 czubate łyżki cynamonu mielonego
  • 1 czubate łyżki goździków mielonych
  • 1 czubate łyżki imbiru mielonego
  • 400 g miodu
  • 200 g cukru
  • 150 g smalcu lub masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. W naczyniu umieścić: miód, cukier, tłuszcz i przyprawy, podgrzewać przez 8 min./70 stopni/obr.2. Ciepłą masę przelać do miski i odstawić do ostygnięcia.

    Po ostygnięciu naczynia na nożach umieścić motylek, ubić całe jajka z kakao 4 min./obr.3.

    Zdjąć motylek, włączyć obr. 3 i pomału wlewać przez otwór w pokrywie przestudzoną masę, po połączeniu składników, otworzyć naczynie i zważyć mąkę i proszek do pieczenia. Dodać posiekane bakalie i całość wymieszać przy pomocy kopystki 1-2 min./obr. 3.

    Piec w tortownicy lub klasycznej prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, temp. 180-200 stopni, czas pieczenia ok.35-45 min. w zależności od piekarnika.

    Po wystudzeniu można przełożyć karmelem (np. gotowane mleko w puszce) lub powidłami, dżemem lub konfiturą. Koniecznie polać czekoladą (roztopiona czekolada gorzka ze śmietanką).

     

Porady

Wesołych Świąt tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczny piernik z bakaliami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: