

Składniki
Ciasto:
- 1 łyżeczek pieprzu mielonego
- 1 łyżeczek kardamonu mielonego
- 300 g bakalii, rodzynki, orzechy, suszone owoce - w dowolnych proporcjach
- 16 g proszku do pieczenia
- 500 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki kakao naturalnego
- 1 czubate łyżki cynamonu mielonego
- 1 czubate łyżki goździków mielonych
- 1 czubate łyżki imbiru mielonego
- 400 g miodu
- 200 g cukru
- 150 g smalcu lub masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W naczyniu umieścić: miód, cukier, tłuszcz i przyprawy, podgrzewać przez 8 min./70 stopni/obr.2. Ciepłą masę przelać do miski i odstawić do ostygnięcia.
Po ostygnięciu naczynia na nożach umieścić motylek, ubić całe jajka z kakao 4 min./obr.3.
Zdjąć motylek, włączyć obr. 3 i pomału wlewać przez otwór w pokrywie przestudzoną masę, po połączeniu składników, otworzyć naczynie i zważyć mąkę i proszek do pieczenia. Dodać posiekane bakalie i całość wymieszać przy pomocy kopystki 1-2 min./obr. 3.
Piec w tortownicy lub klasycznej prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, temp. 180-200 stopni, czas pieczenia ok.35-45 min. w zależności od piekarnika.
Po wystudzeniu można przełożyć karmelem (np. gotowane mleko w puszce) lub powidłami, dżemem lub konfiturą. Koniecznie polać czekoladą (roztopiona czekolada gorzka ze śmietanką).
Porady
Wesołych Świąt
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nie wiem co zrobiłam źle, ale zakalec
. Środek nie upieczony. Nie dodałam 1 łyżeczki pieprzu mielonego, dlatego???
Ciekawy przepisik-
Piernik na bogato!
Taki jak lubię, z dużą ilością miodu i bakalii
Wypróbuję na Nowy Rok
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Pierniczek do wypróbowania
ach te święta !!!
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Dodaje do wypróbowania
wygląda pysznie

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Grażynko, akurat to surowe ciasto nie musi, natomiast sam piernik po przełożeniu masą/dżemem najlepszy jest na drugi-trzeci dzień jak nabierze trochę wilgoci. Podobno dodatek sztucznego miodu powoduje, że mięknie szybciej, ale nie sprawdziłam
. Pozdrawiam.
Aniu, czy piernik musi leżakować??? Dziękuję za przepis
Pozdrawiam 