Składniki
Składniki:
- 500 g jabłek, 4 szt
- 2 jajka
- 40 g cukru
- 1 łyżeczek cynamonu
- 1 łyżeczek proszku do piecz
- 200 g masła, miękkiego
- 330 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier – mieszamy czas 6 sekund /obrót poz. 6
2.Dodajemy jajka oraz masło w kawałkach (masło miękkie) mieszamy - czas 2 min/ obr. "Ciasto"
3. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut
4. W tym czasie obieramy jabłka. ( Kroimy je bezpośrednio na ciasto).
5. Następnie ciasto dzielimy na dwie części 3/4 i 1/4. Większą część rozkładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( forma śr. 28 cm) , wstawiamy na 10 – 12 minut do nagrzanego piekarnika 180 st. C
4. Po przestygnięciu spodu kroimy jabłka, posypujemy cynamonem, pozostałą część ciasta kruszymy lub układamy w krateczkę.
5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni czas. 45 min.
Smacznego
Porady
Jeżeli jałbka są kwaskowate należy posypać je łyżką cukru - najlepiej brązowego.
Coś na dokładkę
Lukier cutrynowy:
Zmiksować cukier na cukier puder, dodać sok z cytryny tyle, aby masa nie byla płynna tylko lekko zwarta, następnie wlać łyżkę czubatą wrzącego masła 82% ( podgrzewam w filiżance w kuchence mikrofalowej). Lukier jest kwaskowy i biały.
Możemy wykonać w TM 21
Miłego gotowania Aganiok
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jest mega pyszny i szybko się robi. Ja dodałam 2 jabłka więcej niż w przepisie, i zrobiłam polewę chałwową. Coś fantastycznego, dziękuję za przepis
ulubione!
Fantastyczne w smaku, szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto. Z całego serca polecam 😊
Jak dla mnie taki sobie. Zasugerowałam się opiniami, jednak jakoś mnie nie zachwycił.
i tez dałam więcej jablek, prawie kilogram I zrobilam w blaszce do tarty
Pyszny JAbłecznik! ja z jabłek zrobilam mus a na wierzchu z pozostałego CIASTA zrobilam krateczkę pyszota! dodaje do ulubionych!
Wypróbowane. wyszedł pyszny. Polecam
Rewelacyjny przepis! Robiłam już ten jabłecznik kilka razy. Jedyna modyfikacja: daję 1000g jabłek (waga już po obraniu i wydrążeniu), ktore najpierw rozdrabniam w TM i podgrzewam (10 min/ 100 stopni). W pierwotnej wersji ciasto jest zdecydowania za "ubogie", wręcz suche.
Ciasto super, ale następnym razem dodam trochę więcej cukru lub poleje lukrem.☺
Pyszne, proste i szybkie. Polecam
Are you sure to delete this comment ?