thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
15 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Składniki:

  • 500 g jabłek, 4 szt
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczek cynamonu
  • 1 łyżeczek proszku do piecz
  • 200 g masła, miękkiego
  • 330 g mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier  – mieszamy czas 6 sekund  /obrót poz. 6

    2.Dodajemy jajka oraz masło w kawałkach (masło miękkie) mieszamy - czas 2 min/ obr. Ciasto"Ciasto"

    3. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut

    4. W tym czasie obieramy  jabłka. ( Kroimy je bezpośrednio na ciasto).

    5. Następnie ciasto dzielimy na dwie części  3/4 i 1/4. Większą część rozkładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( forma śr. 28 cm) , wstawiamy na 10 – 12 minut do nagrzanego piekarnika 180 st. C

    4. Po przestygnięciu spodu kroimy jabłka, posypujemy cynamonem, pozostałą część ciasta kruszymy lub układamy w krateczkę.

    5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni czas. 45 min.

    Smacznego tmrc_emoticons.)

Porady

Jeżeli jałbka są kwaskowate należy posypać je łyżką cukru - najlepiej brązowego.

Coś na dokładkę tmrc_emoticons.)

Lukier cutrynowy:

Zmiksować cukier na cukier puder, dodać sok z cytryny tyle, aby masa nie byla płynna tylko lekko zwarta, następnie wlać łyżkę czubatą wrzącego masła 82% ( podgrzewam w filiżance w kuchence mikrofalowej). Lukier jest kwaskowy i biały.

 Możemy wykonać w TM 21

                                              Miłego gotowania Aganiok

 

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jabłecznik ekspresowy z warsztatów

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: