Składniki
Skladniki
- 300g boczku surowego lub podgardla
- 500g słoniny bez skóry
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jeżeli chcemy smalec smakowy, ziołowy lub wiejski można dodać po 15 minutach gotowania wiele składników.
Dodatki: majeranek, jabłko, cebula, czosnek, boczek możemy zamienić na boczek wędzony surowy.
Świetnie smakuje jako dodatek do polania pierogów, kopytek lub młodych ziemniaków.
Miłego gotowania Aganiok
Słoninę, boczek kroimy w kostkę, jak do gulaszu, wkładamy do naczynia miksującego i mielimy Obr. 6 /czas 15 s, co 3 s przełączamy obroty"Obroty wsteczne" /"Brak obrotów wstecznych" .
Smażymy temperatura Varoma, czas 30 minut/obr. 2, bez miarki! Gdy pryska tłuszcz - przykryć koszyczkiem!
Na koniec wszystko zmiksować, założyć miarkę!!! 1min,/obr poz 10.
Smalec przelać do naczynia kamionkowego i zamieszać kilkakrotnie do zastygnięcia.
*** Smalec smakuje wspaniale z ogórkami małosolnymi lub z pomidorem.
*** Na zdjęciu chlebek ziarnisty ( do przygotowania w innych moich kulinarnych propozycjach).
Wariacja na temat smalcu :)
Porady
Mięso latwiej zmielić dziląc na 3 porcje.
Można wykonać w TM 31 i TM 21
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Smalec robię od wielu lat ale w TM jeszcze nie robiłam .
Zapisuję do ulubionych i niebawem zrobię.
Dziękuję za przepis
Are you sure to delete this comment ?