thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
30 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Skladniki

  • 300g boczku surowego lub podgardla
  • 500g słoniny bez skóry

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Wariacja na temat smalcu :)
  1. Jeżeli chcemy smalec smakowy, ziołowy lub wiejski można dodać po 15 minutach gotowania wiele składników. 

    Dodatki: majeranek, jabłko, cebula, czosnek, boczek możemy zamienić na boczek wędzony surowy.

     

    Świetnie smakuje jako dodatek do polania pierogów, kopytek lub młodych ziemniaków.

     

                                                  Miłego gotowania Aganiok

  2. Słoninę, boczek kroimy w kostkę, jak do gulaszu, wkładamy do naczynia miksującego i mielimy Obr.  6 /czas 15 s, co 3 s przełączamy obrotyObroty wsteczne"Obroty wsteczne" /Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" .

    Smażymy temperatura Varoma, czas 30 minut/obr. 2, bez miarki! Gdy pryska tłuszcz - przykryć koszyczkiem!

     

    Na koniec wszystko zmiksować, założyć miarkę!!! 1min,/obr poz 10.

     

    Smalec przelać do naczynia kamionkowego i zamieszać kilkakrotnie do zastygnięcia.

     

    *** Smalec smakuje wspaniale z ogórkami małosolnymi lub z pomidorem.

    *** Na zdjęciu chlebek ziarnisty ( do przygotowania w innych moich kulinarnych propozycjach).

     

Porady

Mięso latwiej zmielić dziląc na 3 porcje.

 

Można wykonać w TM 31 i TM 21

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Smalec klasyczny

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?