thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • ½ kostka (5 dag) drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczkę soli
  • ½ kg mąki (500) przesiać– można dać inną mąkę według uznania.
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki płatków owsianych (górskie)
  • 2 łyżki słonecznika, podprażone na patelni
  • 2 łyżki dyni, podprażone na patelni
  • ½ litra ciepłej wody ( z kranu), (lub ¼ litra ciepłej wody i ¼ litra żuru z butelki)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Wykonanie
  1. Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Mieszamy na obrotach wstecznych Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 4 s/Obr.4

    Do sypkich składników dodac pozostałe składniki wymieszać na obrotach wstecznychObroty wsteczne"Obroty wsteczne" za pomocą kopystki 20 s/Obr. 4

    Nagrzać piekarnik do 150° C (Termo obieg).

    Masę wlać do połowy - wysmarowanych olejem i wysypanych mąką foremek (2 keksówki  ) odstawić do wyrośnięcia – ciasto musi podwoić swoją objętość.

    Piec: 30 minut w temp. 150° C (Termo obieg).

    Foremki wysunąć,  posmarować roztopionym  masłem i piec dalej   30 minut w temp. 180° C  (Termo obiegu).

    Formy z chlebkiem wyjąć i postawić na ruszcie. Natychmiast odrobinę posmarować zimną wodą po wierzchu.

    Po 10 minutach wyjąć z foremek i pozostawić  do wystygnięcia.

                                                                                                Smacznego!

Porady

Można wykonać w TM 21 i TM 31

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebek ziarnisty

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?