Składniki
Ciasto
- 4 duże jabłka ( szara reneta jest najlepsza)
- 2-3 łyżki rodzynek namoczonych w gorącej wodzie
- cynamon
- 150g mąki
- 100g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100g zimnego masła 82% tłuszczu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami i cynamonem.
2. Do misy "Blokada naczynia miksującego" wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i masło w kawałkach, wymieszać 6-10 sekund / obr.6
Kruszonką posypać przygotowane jabłka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół.
Piec przez około 40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.
* Do rodzynek można dodać rumu, a cukier biały zamienić na brązowy - podkreśla smak.
Porady
Deser bardzo prosty w przygotowaniu, a smakuje fantastycznie.
Miękkie, aromatyczne jabłka z rodzynkami, pod maślaną kruszonką, która po przypieczeniu robi się odrobinę chrupiąca i wspaniale pachnąca.
Bardzo dobrze deser będzie również smakował z dodatkiem zmielonych orzechów.
Smakuje na ciepło i zimno z bitą śmietaną lub lodami.
Każdy Łasuch uwielbia kruszonkę, a tu jej pod dostatkiem.
Małe szaleństwo na pochmurne dni
Miłego gotowania Aganiok
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszny i łatwy przepis ze składników, które zawsze są w domu. Pyszotka
przepis super łatwe szybkie, ja dodałam na spód ciasto kruche i też wyszło super
Prosty i szybki deser do niedzielnej kawy. Kruszonkę posypuję mielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi. Można zapiekać różne owoce, np.truskawki, wiśnie, porzeczki, śliwki. Polecam, pycha
pięknie napisane. Pozdrawiam
Kocham gotować
Mega smaczny i szybki, robie już drugi raz, rodzina pochlonęła pierwszy z predkością światła
Fajny pomysł. Też tak zrobię.
pyszne! dzięki!!
Pyszny deser, smakuje całej Rodzince, i dzieciom i dorosłym. Podaję na ciepło, bo tak szybko jest zjadany, że jie zdąża wystygnąć. Szczerze polecam i dziękuję autorce za prosty i bardzo smaczny pomysł na aromatyczną mini szarlotkę.
Zrobilam już kilka razy i jeszcze mi się nie znudziło. Pyszne, szybkie w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Super
Uwielbiam jabłka na ciepło Bardzo pyszne!! Podałam na ciepło z lodami
joaren
Are you sure to delete this comment ?