Składniki
Ciasto
- 250 g mąki ( koncentratu mąki wieloziarnistej bezglutenowej)
- 220 ml wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 g drożdży
- 1 łyżka oleju
- 30 g pestek słonecznika ( rumienię je delikatnie na suchej patelni)
- 1 żółtko do posmarowania chleba
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Mąkę przesiać i wymieszać z drożdżami, solą i cukrem.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" wlać letnią wodę i olej, wsypać mąkę i połowę pestek.
3. Wszystko wymieszać 1,5 minuty/"Ciasto" , odstawić na 15 minut. W tym czasie masa chlebowa nieco zgęstnieje.
4. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
5. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do czasu podwojenia objętości.
6. Gdy ciasto podrośnie posmarować rozkłóconym żółtkiem z odrobiną zimnej wody i posypać resztą pestek słonecznika.
7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C
Do piekarniku na dno wstawić naczynie z wodą, aby powietrze było wilgotne.
Miłego pieczenia Aganiok
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Sposób wykonania:
Porady
Na zdjęciu chleb jest bladzińki, bo nie smarowałam żółtkiem.
Można wykonać w TM 21 i TM 31
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dziękuję zapraszam do skorzystania z innych przepisów w moim wydaniu.
Kocham gotować
Super przepis a chlebek pyszniutki, polecam
Are you sure to delete this comment ?