Składniki
Ciasto
- 3 banany bardzo dojrzałe ( z plamkami i lekko brązową skórką)
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 g mąki
- 180g cukru
- 60g rozdrobnionych orzechów włoskich lub rodzynek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Sposób przygotowania:
1. Orzechy rozdrobnić 3 s/Obr.5
2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Banany obrać ze skórki , usunąć włókna, pokroić na 3-4 części.
3. Do naczynia miksującego włożyć banany i jajka, wymieszać 30s/Obr.4
4. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem orzechów. Wymieszaj 10 s/obr.4
5. Dodać orzechy i wymieszać za pomocą kopystki.
6. Ciasto przelać do foremki o wymiarach 24 cm.
7. Piec 55-60 minut.
8. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Porady
Przedojrzałe banany już nigdy sie nie zmarnują
Mozna wykonac w TM 31 i TM 21
Miłego pieczenia Aganiok
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Całkiem dobre. Zamieniłam sodę na 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i nie dodałam orzechów.
łatwe, szybkie i smaczne
Przepyszne! Dałam połowę cukru i też bardzo dobre takie w sam raz
Pychota
Prosty przepis, dobry sposób na wykorzystanie produktów, które w wielu domach po prostu się wyrzuca. Nie lubię marnować jedzenia, więc na pewno skorzystam z przepisu wielokrotnie.
Super sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Dodałam 4 banany, z 15 g więcej mąki i sody łyżeczkę z czubem, jabłko pokrojone w kostkę, cukru 65 g, reszta bez zmian. Wyszło idealne, wilgotne, delikatnie slodkie. Tylko miałam problem z wyjęciem ciasta z blaszki. Mimo posmarowania i posypania mąka przed pieczeniem, ciasto się przykleiło. To mój debiut z ciastem bananowym. Polecam.
Pisząc komentarz, jem ciasto bananowe
Dodałam połowę cukru. Piekłam w 160 st. z termoobiegiem 40 min. W smaku jest ok, ale konsystencja, jak to określiła moja córka, jest gumiasta
Wyszło ok tylko jak dla mnie czuć za bardzo sól. Upiekło się po 40 minutach w termoobiegu 160 stopni.
Ciasto bardzo smaczne i szybkie. super się sprawdza na bardzo dojrzałe banany wtedy ilosc cukru spokojnie można zmniejszyć o połowę.
Polecam
Super przepis Daje mniej cukru a i tak ciasto jest słodkie.
Are you sure to delete this comment ?