Składniki
- 1 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru lub melasy
- 1 opakowanie drożdży instant ( bezglutenowych) trzeba sprawdzić czy drożdże są przeznaczone do upieczenia 1 kg ciasta. Jeżeli nie to dodajemy 2 opakowania. Dla osób, które nie są bezglutenowcami dodać 70 g drożdźy świeżych. i zamienić mąkę kukurydzianą na
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju
- 6 łyżek słonecznika, dyni
- 300 g ciepłej wody
- 30 g zastępnika jajka ( lub 2 żółtka)
- 100 g mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy ( bardzo drobnej)
- 400 g mąki gryczanej ( ja daję firmy Melvit na zdjęciu )
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wykonanie
1. Wszystko umieścić w naczyniu miksującym i wyrobić 5 minut/ Interwał ( kłosek)
2. Przełożyć ( przelać) do dwóch foremek silikonowych. Odstawić na czas podwojenia objętości ciasta. Posmarować białkiem, mlekiem, masłem lub żółtkiem, posypać ziarenkami lub sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C ok. 20 minut, następnie w temperaturze 180 st. C - 30-40 minut do suchego patyczka.
Smacznego
Porady
Chleb na TM 31, TM 21 i TM 5
Mąka gryczana jest ciężdża i bardziej zwarta niż mąka biała przenna. Ciasto nie będzie nigdy pięknie wyrośnięte, bo nie ma glutenu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
dziękuję za informację jeszcze nie jestem na diecie bezglutenowej, mam wyznaczone badania w tym zakresie, a w międzyczasie chciałam spróbować zrobić taki chleb bezglutenowy - pierwszy taki w moim zyciu nie wiedziałam zatem jak on w efekcie końcowym ma wyglądać-na zdjęciu wygląda super. Sugerowałam się też adnotacją w przepisie: Odstawić na czas podwojenia objętości ciasta. Mój nie wyrósł i starczyło go tylko na 1 keksówkę i to niedużą.... Nie chcę się zniechęcać, więc na pewno powtórzę przepis... nawet nie wiedziałam, że są jakieś specjalne drożdże do bezglutenowej - dałam zwykłe suche. A ile drożdży świeżych powinnam dać w miejsce suchych? Nie wiem też, czy on ma być twardy mimo że tak nie rośnie? Mojego ciężko mi było ugryźć.
Chleb bez mąki białej nie rośnie tak ładnie bo jest bez glutenu. To glutem powoduje, że w chlebie mamy piękne dziurki. Ci co sa na diecie o tym wiedzą. To chleb bez glutenu. Dla nas bezglutenowców to nawet drożdże mają być specjalne. Jeżeli Pani nie jest na takiej diecie prosze dodać zamiast mąki kukurydzianej - mąkę zwykłą i drożdże świeże. Mąka gryczana jest też cięższa w swojej konsystencji. Pozdrawiam .
Kocham gotować
robiłam go wczoraj. Niestety, nie dość, że nie wyrósł tak, no może troszkę, a robiony tylko w jednej keksówce to jeszcze yszedł twardy zakalec, którego ciężko ugryźć. I nie wiem dlaczego.... wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Mąkę miałam jak w przepisie - firmy Melwit, mąka kukurydziana drobna ... Nie wiem czy taki sam efekt by był na drżdżach świeżych? dałam jak w przepisie - suche...
Niestety u mnie wyszedl zakalec zastanawiam sie dlaczego...
Pycha
Właśnie się za niego biorę
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Are you sure to delete this comment ?