




Składniki
- 6 średnie czerwone papryki
- 500 gramów mięsa mielonego
- 200 gramów ugotowanego ryżu
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 30 gramów oliwy albo oleju
sos pomidorowo - śmietanowy
- 1 średnia cebula
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 30 gramów oliwy z oliwek
- 750 gramów pomidorów dojrzałych, pokrojonych w kawałki
- 1 miarka TM wody
- kilka listków świeżej bazylii, posiekanej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego, ( opcjonalnie jeśli sos bedzie mało aromatyczny - zależy to od rodzaju pomidorów)
- 60 gramów śmietany 18%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz czosnek i rozdrobnić 5s/obr. 6 Kopystką zgarnąć cebulę ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę i dusić 2 min./Varoma/ obr. 1
Do naczynia miksującego dodać mięso mielone oraz ryż i przyprawy. Wymieszań z kopystka w otworze pokrywy 1 min 30 sek./
"Obroty wsteczne" / obr .3
Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki, łodygi selera pokroić na ok 4 cm kawałki i umieścić w naczyniu miksującym, rozdrobnić 7s/obr. 6 Kopystką zgarnąć cebulę i seler ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę i dusić 2 min./Varoma/ obr. 1
Następnie dodać pokrojone pomidory, rozdrobnić kilka sekund/ obr. 3
Dodać 1 miarkę TM wody i przyprawy
Ustawić 30- 35min./ Varoma/
"Obroty wsteczne" / obr.1
W trakcie przygotowywania sosyu parujemy przygotowaną paprykę.
Na pokrywie Thermomixa ustawić przystawkę Varoma z paprykami, po 30 minutach sprawdzić widelcem czy papryka jest odpowiednio miękka ifarsz gotowy - w razie konieczności wydłużyć czas parowania o kolejne 5 minut.
Sciągnąć przystawkę Varoma. Pokrywę nakryć miarką TM.
Jeśli sos jest mało aromatyczny można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Dodać śmietanę i miksować 15sek./ obr. 8 , następnie zagotować sos 3min/100˚C/obr.2
Paprykę podawać polaną sosem.
farszu
faszerowanie papryki
sosu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Świetny przepis. Za którymś razem zamiast ryżu dodałam kaszę gryczaną - zmodyfikowane danie smakowało wsszystkim
Rozumiem, że ryż którym faszerujemy papryki ma być ugotowany?
Z góry dziękuję za podpowiedź
Przepychota!
Przepis rewelacja, polecam!!!
Wyszło świetnie, do farszu dodałem trochę grzybków a do sosu zamiast selera marchewkę. Paprykę faszerowaną dotychczas zapiekałam ale ta na parze jest wyśmienita i dużo mniej roboty.
Przepyszne! Byłam sceptycznie nastawiona, ale wyszło bardzo dobre. U mnie sos to puszka pomidorów, nac pietruszki i lubczyk. Na paprykę tarkuje parmezan - genialne
Rewelacyjny przepis
Do farszu dodałam marchewkę, pietruszkę i pora wyszło bardzo smakowo 
Przepis super
polecam do sosu dodalam pół papryczki chili a do farszu woreczek kaszy i ryżu
kolejny mój hit w sezonie paprykowo pomidorowym, dla nas mimo zwiększonej porcji farszu okazało się że to porcja dla 3 osób
Bardzo smaczne, polecam. Z farszu zrobiłam kilka pulpecików dla dzieci, zajadały ze smakiem! sos pyszny!
Robię papryki już od dawna, ale teraz jak mam TM postanowiłam spróbowac inaczej i powiem Tak. Kto jeszcze nie robił nie wie co tracił, ja osobiście bardzo lubie z kaszą. Przepis super
Dziekuję