thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 12/11/12
zmieniono dnia: 12/11/12

Składniki

  • 6 średnie czerwone papryki
  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 200 gramów ugotowanego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 gramów oliwy albo oleju

sos pomidorowo - śmietanowy

  • 1 średnia cebula
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 30 gramów oliwy z oliwek
  • 750 gramów pomidorów dojrzałych, pokrojonych w kawałki
  • 1 miarka TM wody
  • kilka listków świeżej bazylii, posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego, ( opcjonalnie jeśli sos bedzie mało aromatyczny - zależy to od rodzaju pomidorów)
  • 60 gramów śmietany 18%

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    farszu
  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz czosnek i rozdrobnić 5s/obr. 6 Kopystką zgarnąć cebulę ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  2. Dodać oliwę i dusić 2 min./Varoma/ obr. 1

  3. Do naczynia miksującego dodać mięso mielone oraz ryż i przyprawy. Wymieszań z kopystka w otworze pokrywy 1 min 30 sek./Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr .3

  4. faszerowanie papryki
  5. Paprykę umyć, przeciąć na pół, wydrązyć komory nasienne. Nakładać farsz dociskając łyżką.Tak napełnione połowki papryki układać na dwóch poziomach przystawki Varoma.

  6. sosu
  7. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki, łodygi selera pokroić na ok 4 cm kawałki i umieścić w naczyniu miksującym, rozdrobnić 7s/obr. 6 Kopystką zgarnąć cebulę i seler ze ścianek na dno naczynia miksującego.

    Dodać oliwę i dusić 2 min./Varoma/ obr. 1

    Następnie dodać pokrojone pomidory, rozdrobnić kilka sekund/ obr. 3

    Dodać 1 miarkę TM wody i przyprawy

    Ustawić 30- 35min./ Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr.1

    W trakcie przygotowywania sosyu parujemy przygotowaną paprykę.

    Na pokrywie Thermomixa ustawić przystawkę Varoma z paprykami, po 30 minutach sprawdzić widelcem czy papryka jest odpowiednio miękka ifarsz gotowy - w razie konieczności wydłużyć czas parowania o kolejne 5 minut.

    Sciągnąć przystawkę Varoma. Pokrywę nakryć miarką TM.

    Jeśli sos jest mało aromatyczny można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

    Dodać śmietanę i miksować 15sek./ obr. 8 , następnie zagotować sos 3min/100˚C/obr.2


    Paprykę podawać polaną sosem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PAPRYKA FASZEROWANA na Varomie z sosem pomidorowym

Wydrukuj:

Komentarze