Składniki
masa na placki
- 1 puszka ciecierzycy konserwowej ( zwana też cieciorką lub grochem włoskim) po odsączeniu 250g
- 3-4 łyżki koperku drobno posiekanego
- 100 g cebuli
- 600 g cukinii (wydrążonej bez pestek)
- 6 łyżek mleka
- 3 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- 150 g mąki pszennej
- olej do smażenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cukinię wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki, podzielić na dwie porcje i każdą oddzielnie rozdrobnić w naczyniu miksującym ok 4-5 sek./ obr. 5 ( uważać aby kawałki nie były zbyt drobne).
Przełożyć do dużej miski.
Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, rozdrobnić w naczyniu miksującym 5 sek. / obr.5.
Przełożyć do miski z cukinią.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, umieścić w naczyniu miksującym i rozdrobnić na papkę ok 15-20 sek. / obr.6.
Papkę z ciecierzycy przełożyć do miski z cukinią i cebulą, dodać koperek oraz skórkę z cytryny.
Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, proszek do pieczenia oraz mąkę i wymieszać ok 30 sek./ obr.4.
Powstałą masą zalać cukinię i resztę składników w misce, wymieszać łyżką do połączenia składników, jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać odrobinę mąki i wymieszać.
Na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać porcjami masę na placki i smażyć z obu stron do uzyskania złocisto- rumianego koloru.
Porady
Placuszki polecam serwować ze śmietaną lub sosem czosnkowym.
Więcej na temat przepisu na moim blogu //wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/08/placuszki-z-cukinii-i-ciecierzycy.html
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Placuszki są pyszne, robiłam wg przepisu, dałam ciecierzycy 300g, mąki 100g, a tuż przed smażeniem dodałam sól i pieprz cytrynowy. smażyłam na minimalnej ilości oliwy z oliwek, ale i tak odsączałam na papierowym ręczniku
Jutro je zrobię na obiad, bo wyglądają obłędnie )
Zrobiłam dzisiaj na obiad. Przepyszne. Do ciasta dodałam łyzeczkę soli na sam koniec i od razu usmażyłam, bo inaczej cukinia puszcza wodę. Polecam Rewelacja.
te placuszki sa pyszne dodac tylko soli i pieprzu..rewelacja. wrzucam do ulubionych
Bardzo ciekawe placuszki, także w wersji "fit"
Ułatwiłam sobie życie najpierw wrzucając cebulę na 3 s./obr. 5 (dodatkowo wrzuciłam także dwa ząbli czosnku), a następnie do niej całą cukinię, którą rozdrabniałam sekundę lub dwie dłużej niż w przepisie przy pomocy kopystki.
Na samym końcu masę wrzuciłam do "Blokada naczynia miksującego" i mieszałam przy pomocy kopystki kilkanaście sekund - obroty wsteczne 3,5.
Dałam też więcej ciecierzycy (około 400 g) i znacznie mniej mąki (około 80g) - wtedy trzeba nieco dłużej miksować ciecierzycę w trakcie kontrolując poziom rozdrobnienia i w razie potrzeby zgarniać ją ze ścianek "Blokada naczynia miksującego" .
Na etapie mieszania wszyskich składników masę do smaku doprawiłam solą i grubo mielonym pieprzem.
Smażyłam na wolnym ogniu na patelni ceramicznej z minimalną ilością tłuszczu.
Dzieki zmniejszeniu ilości mąki oraz ograniczenia tłuszczu do smażenia stały sie bardziej fit
Zrobiłam dzisiaj placuszki, są obłędne . Na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole. Dziękuję za uzupełnienie przepisu
Przeoczyłam proszek jak wpisywałam skladniki, na taka ilość skladników płaska łyżeczka,
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
A ja mam pytanie, w składnikach nic nie ma o proszku do pieczenia, a w przepisie jest żeby wymieszać z mąką, jajami i mlekiem. Ma tam być proszek, czy nie, a jeśli tak to ile?
Jeśli mam ciecierzycę namoczoną i ugotowaną to daję jej więcej niż tej z puszki, zmniejszam wtedy ilośc mąki - placuszki mają bardziej wyrazisty smak.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
dodaje do wypróbowania , placuszki z ciecierzycą mogą być dobre pozdrawiam