Składniki
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżeczki galki muszkatalowej, ( najlepiej świeżo utartej)
- 2-3 szczypty pieprzu
- 1 łyżeczki soli
- 750 gramów mleka
- 100 gramów mąki pszennej
- 80 gramów Masla
- 350 gramów sera cheddar, ( lub inny o wyrazistym smaku )
- 500 gramów makaronu penne, ( lub kolanka , świderki )
- bułka tarta do posypania po wierzchu zapiekanki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W dużym garnku zagotowac wodę, osolić. Makaron wrzucic na wrzatek i obgotować ( ok połowa czasu podanego na opakowaniu) - makaron ma byc dośc twardy, uzyska odpowiednią miękkośc w trakcie zapiekania.
Odcedzić, przesypać z powrotem do garnka, w którym był gotowany i odstawić.
Ser pokroić na spore kawałki, umieścić w naczyniu miksujacym i rozdrobnić 7-8 s./ obr. 10
Przełozyć do innego naczynia.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
W naczyniu miksujacym umieacić masło pokrojone na kawałki, makę , sól, pieprz i gałkę muszkatułową. Dolać mleko.
Gotować 8 min./90 stopni/ obr.4
w ten sposob uzyskujemy klasyczny sos beszamelowy.
Do gotowego sosu dodać 3 łyzki musztardy, wymieszać 5s./ obr.4
Następnie dodac ok 250g ( 2/3 rozdrobnionej porcji) utartego sera i wymieszac 10s./0br.4
Makaron pozostawiony w garnku, zalać sosem beszamelowo-serowym, starannie wymieszać i przełożyć do sporego naczynia do zapiekania.
Posypac po wierzchu pozostałym serem żółtym oraz bułką tartą, która utworzy chrupiąca skorupkę po upieczeniu.
Zapiekać 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
MAKARONU
SOS BESZAMELOWY
Porady
Opcjonalnie do zapiekanki można dodać szynkę lub kiełbasę pokrojoną w drobna kostkę. Pokrojoną wędlinę dodać po zalaniu makaronu sosem i wymieszać.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszna ta zapiekanka. Po wyjęciu gorącej posypalam parmezzanem i mozarelle dodałam do środka. Zrobiłam bez musztardy. Do tego mkaron gryczany. PYCHOTKA !!!
Gościom smakowało
Bardzo dobra zapiekanka, ja dodatkowo dodałam szynkę. Polecam
BVardzo smaczna ale nastenym razem bez musztardy i z szyna bedzie.
Dużo zalęzy od sera, ja daję cheddar długo dojżewający + ostra musztarda dijon i smak zapiekanki nie jest mdły, ale zrobiona ze zwykłym serem typu gouda czy coś podobnego i zwyczajna musztarda faktycznie może być mało wyrazista.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Mojemu synowi bardzo posmakowała i dzisiaj robię znowu, ale trochę zmodyfikowaną. Dodałam więcej pieprzu, ostrą paprykę i bazylię. Za 20 minut się dowiem jak smakuje
Bardzo smaczna! Może faktycznie mogłaby być jak dla mnie trochę bardziej pikantna, ale moja córka nie lubi "piekących" potraw. Następnym razem jedną połowę zrobię pikantną, a drugą według przepisu. Na pewno powtórzę to danie
Sam pomysł super, ale moja zapiekanka wyszła bardzo mdła i nie cieszyła się zbyt dużym powodzeniem...
"Nothing great was ever achieved without enthusiasm"
Are you sure to delete this comment ?