Składniki
spód tarty
- 250 gramów mąki z orkiszu pełnoziarnistej
- 100 gramów zimnego masła
- 1 jajko kurze
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki zimnej wody
nadzienie do tarty
- 250-400 gramów Szpinaku świeżego
- 3 ząbki czosnku
- 20 gramów oliwy z oliwek
- 3 jajka
- 250 gramów śmietany 18%
- sól, pieprz, oregano do smaku
- 270 gramów sera typu feta, ( 1 opakowanie)
- 1 pomidora
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Składniki na tartę umieścić w naczyniu miksujacym, nastawić 30 sek. / obr 4
Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości mniej więcej 4 mm i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto nakłuć gęsto widelcem, aby się nie wybrzuszyło w trakcie pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy ciasto ok 15 minut.
Kiedy spod tary się podpieka przygotowujemy nadzienie.Szpinak dokładnie umyć i osuszyć . Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szpinak krótko poddusić na oliwie Kiedy wyparuje z niego cała woda, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić jeszcze chwilkę.
Odstawić.Ser feta pokroić w kostkę, pomidory pokroić w plastry.
Do naczynia miksującego wbić jajka , dodać śmietanę , przyprawy i miksować 15 sek. / obr.4.
Podpieczony spod tary wyjąć z piekarnika .Na tak przygotowany spod tarty wykładamy wcześniej przygotowany szpinak, zalewamy masą jajeczno- śmietanową. Na wierzch wykładamy kostki sera feta i układamy plasterki pomidorów. Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do ścięcia masy i lekkiego zarumienienia 25-30 minut.
SPÓD TARTY
NADZIENIE DO TARTY
Porady
Wiecej na temat tary na moim blogu //wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/05/tarta-orkiszowa-ze-szpinakiem-i-serem.html
lub stronie na FB //www.facebook.com/WszelkieMojePasje?fref=ts
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo smaczna zarówno na ciepło jak i zimno. Smakowała całej rodzinie.
U mnie zamiast śmietany mleko sojowe i prawdziwy owczy ser feta. Myślę, że jescze bardziej krucha wychodzi jak sie do spodu doda tylko żółtko, a na wierzch 3 jajka plus pozostałe białko.
pozdrawiam
Pozdrawiam
Agata
Smaczna Pozdrawiam Cie serdecznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dodaje do wypróbowania bardzo lubimy tarty " class="smiley-class smileysProcessed" alt="" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png"> dziekuję i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?