Składniki
na likier
- 150 gramów mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 1 łyżka cukru pudru
- 400-500 gramów gotowej masy krówkowej, (zaleznie od wielkości puszki)
- 30 gramów gorącej wody
- 200 gramów śmietanki 30 % lub 36%
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 250-500 gramów Whisky ewentualnie czystej wódki, ( ilośc zależna od preferencji zawartości alkoholu)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Whiskey, masę krówkową i cukier puder umieścić w naczyniu miksujacym i wymieszać 60 s./ obr.4 ( do uzyskania głdkiej konsystencji bez grudek)
Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości ( ok 30g) goracej wody.
Nastawić thermomix na obr. 4 i stopniowo dodawać przez otwór w pokrywie rozpuszczoną kawę, śmietankę oraz mleko zagęszczone - do połączenia składników.
Tak przygotowany likier przelać do butelek i odstawić na 2-3 dni do przegryzienia.
Porady
Z podanej ilości składników wychodzi od 800 ml do 1 l likieru.
Osobiście preferuję mniejszą ilość alkoholu ok 300gramów.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
MoniDar: Polecamy Jameson Irish Whisky, jest dosyć słodka i delikatna i pasuje idealnie.
Witam. Z jakiej Whyskey likier wyjdzie najbardziej zbliżony do orginału ? Będę wdzięczna za podanie konkretnej nazwy . Do tej pory robiłam z Tullamore Dew Irisch i jest super, ale może inna jest bardziej odpowiednia smakowo.
Czy trzeba podgrzewać? Jak długo można przechowywać w lodówce?
Świetny, szybko znika
Zrobiłam dla znajomych na święta i byli zachwyceni
U mnie w domu zagościł na stałe i w lodówce zawsze stoi buteleczka z likierkiem
mistrz nie ma co czekać 3 dni, żeby sie przegryzł :P
Najlepszy! polecam!
Nie czekaliśmy ze spróbowaniem 2 lub 3 dni tylko od razu zdegustowaliśmy. Polecam naprawdę bardzo dobry smak. Pozdrawiam B.B.
Najlepszy😂 póki co jeszcze żaden inny go nie przebił 👌👌👌
PYCHOTA!
Lepszy od oryginału. Robiłem trzy razy i żadna partia nie doczekała 3 dni.
Are you sure to delete this comment ?