Składniki
- 60 gramów mleka płynnego
- 200 gramów zamrożonego pełnotłustego mleka w kostkach, ( może być dowolne mleko, śmietanka lub jogurt)
- 150 gramów zamrożonych plasterków cytryny
- 50 gramów llistków i łodyżek bazylii ( spory pęczek) - umytych i osuszonych
- 120 gramów cukru
- 1 białko z jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cytryny przygotować wcześniej do zamrożenia. Dokładnie obrane cytryny, należy pokroić na ok 0,5 cm plasterki i usunąć z nich pestki. Tak przygotowane cytryny zamrażamy - rozłożone pojedynczo na deseczce aby się nie zbiły w spore cząstki. Cytryny możemy przygotować 3-4 godziny wcześniej.
Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmielić na cukier puder 10 s./ obr.9. Dodać listki bazylii i zmiksować 5s./obr. 9 , za pomocą kopystki zgarnąć wszystko na dno naczynia. Dodać pozostałe składniki i odczekać ok. 2 minuty aby kostki lodu i cytryny odrobinę odtajały przed rozdrabnianiem - pomaga to w uzyskaniu gładkiej konsystencji sorbetu. Miksować 30 s./ obr. 9 , mieszając dodatkowo kopystką. Podawać natychmiast w schłodzonych pucharkach jako miękki sorbet lub włożyć do zamrażalnika i serwować poźniej. Zmrożony sorbet należy wyjąć kilka minut wcześniej przed podaniem.
zamrażanie cytryn
sorbet
Porady
Wiecej o sorbecie i jego przygotowaniu na moim blogu
//wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/05/sorbet-bazyliowo-cytrynowy.html
lub stronie na FB //www.facebook.com/WszelkieMojePasje
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Tak z mlekiem to jest raczej tzw. "sherbet" ale nie spotkałam się z takim nazewnictwem w naszym języku. Spokojnie przepis mozna modyfikować, może być zrobiony ze zwykłymi kostkami lodu i wtedy będzie prawdziwym sorbetem.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Świetne połączenie cytryny i bazylii. Napewno wyprobuje chociaż dla mnie sorbert powinien być bez nabialu. Może coś zmodyfikuje. Pozdrawiam.
'Jestes tym co jesz'
O jaki ciekawy zestaw. Uwielbiam bazylie. Dodaje do wyprobowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Smak jest wyczuwalny ale nie dominuje. Można użyć mniej bazyli. Ja robiłam sorbet na mleku, na pewno jesli bedzie zrobiony na kostkach lodu to bazylia będzie intensywniejsza w smaku. dla mnie po prostu jest to lekko ziołowy smak.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Czy ta bazylia jest wyczuwalna czy tylko dla koloru? Jakoś nie umiem sobie tego smaku wyobrazić, a za bazylią nie przepadam. Fajnie wygląda w pucharku.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Hmm cytryna i bazylia ciekawy zestaw .Dołożone do wypróbowania .Podzielę się wrażeniami
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.