thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 03/05/13
zmieniono dnia: 16/06/15

Składniki

  • 60 gramów mleka płynnego
  • 200 gramów zamrożonego pełnotłustego mleka w kostkach, ( może być dowolne mleko, śmietanka lub jogurt)
  • 150 gramów zamrożonych plasterków cytryny
  • 50 gramów llistków i łodyżek bazylii ( spory pęczek) - umytych i osuszonych
  • 120 gramów cukru
  • 1 białko z jajka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    zamrażanie cytryn
  1. Cytryny przygotować wcześniej do zamrożenia. Dokładnie obrane cytryny, należy pokroić na ok 0,5 cm plasterki i usunąć z nich pestki. Tak przygotowane cytryny  zamrażamy  - rozłożone pojedynczo na deseczce aby się nie zbiły w spore cząstki. Cytryny możemy przygotować 3-4 godziny wcześniej.

  2. sorbet
  3. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmielić na cukier puder 10 s./ obr.9. Dodać listki bazylii i zmiksować 5s./obr. 9 , za pomocą kopystki zgarnąć wszystko na dno naczynia. Dodać pozostałe składniki i odczekać ok. 2 minuty aby kostki lodu i cytryny odrobinę odtajały przed rozdrabnianiem - pomaga to w uzyskaniu gładkiej konsystencji sorbetu. Miksować 30 s./ obr. 9 , mieszając dodatkowo kopystką. Podawać natychmiast w schłodzonych pucharkach  jako miękki sorbet lub włożyć do zamrażalnika i serwować poźniej. Zmrożony sorbet należy wyjąć kilka minut wcześniej przed podaniem.

Porady

Wiecej o sorbecie i jego przygotowaniu na moim blogu

//wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/05/sorbet-bazyliowo-cytrynowy.html

lub stronie na FB //www.facebook.com/WszelkieMojePasje

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sorbet bazyliowo - cytrynowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 5, 2013 at 11:12

    Tak z mlekiem to jest raczej tzw. "sherbet" ale nie spotkałam się z takim nazewnictwem w naszym języku. Spokojnie przepis mozna modyfikować, może być zrobiony ze zwykłymi kostkami lodu i wtedy będzie prawdziwym sorbetem.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • maja 5, 2013 at 06:56

    Świetne połączenie cytryny i bazylii. Napewno wyprobuje chociaż dla mnie sorbert powinien być bez nabialu. Może coś zmodyfikuje. Pozdrawiam.

    'Jestes tym co jesz'

  • maja 4, 2013 at 23:25

    O jaki ciekawy zestaw. Uwielbiam bazylie. Dodaje do wyprobowania tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • maja 4, 2013 at 23:18

    Smak jest wyczuwalny ale nie dominuje. Można użyć mniej bazyli. Ja robiłam sorbet na mleku, na pewno jesli bedzie zrobiony na kostkach lodu to bazylia będzie intensywniejsza w smaku. dla mnie po prostu jest to lekko ziołowy smak.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • maja 4, 2013 at 23:10

    Czy ta bazylia jest wyczuwalna czy tylko dla koloru?  Jakoś nie umiem sobie tego smaku wyobrazić, a za bazylią nie przepadam.  tmrc_emoticons.;) Big Smile Fajnie wygląda w pucharku. Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • maja 4, 2013 at 04:36

    tmrc_emoticons.DHmm cytryna i bazylia ciekawy zestaw tmrc_emoticons.;) .Dołożone do wypróbowania .Podzielę się wrażeniami tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.