Składniki
- 500 gramów szparagów białych ( 8-9 sztuk)
- 4-5 jajek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- masło do wysmarowania formy do zapiekania
- bułka tarta lub kasza manna do posypania formy
BESZAMEL
- 40 gramów masła
- 50 gramów mąki
- 400 gramy mleka 3,2%
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 sczypty gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Szparagi obrać nożykiem do jarzyn zaczynając od główki, obciąć zdrewniałe końcówki . do naczynia miksującego wlać 500g wody, dodać sól i cukier. Nałożyć pokrywę, ustawić na niej przystawkę Varoma. Szparagi rozłożyć równomiernie w górnym koszyczku Varomy i przykryć pokrywą.
Gotować na parze ok. 12-15 min./ Varoma / obr. 1. Szparagi maja być nie do końca ugotowane, powinny zostać lekko twarde i jędrne, ponieważ będą poddawane dalszej obróbce przez zapiekanie.
Z naczynia miksującego odlać wodę po gotowaniu, osuszyć.
Przystąpić do przygotowania beszamelu.Do naczynia dodać masło, mąkę , mleko i przyprawy.
Podgrzewać 7 min./ 90 stopni/obr.4.Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Przygotować formę do zapiekania , natłuścić masłem i wysypać bułką tartą.
Ja użyłam formy do tary, ale można spokojnie zapiekać w naczyniu żaroodpornym.Szparagi ułożyć w formie i zalać przygotowanym beszamelem. Na wierzch wbić ostrożnie jajka, tak aby żółtka pozostały całe i umiejscowiły się w przestrzeni miedzy szparagami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20-25 minut.
przygotowanie szparagów
Beszamel
Porady
Więcej na temat szparagów i przygotowania dania na blogu
//wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/05/szparagi-zapiekane-pod-beszamelem-z.html
Zapraszam
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dzisiaj wypróbuję )))) Mam zmiar wzbogacić beszamel odrobiną żółtego sera.
Już się nie mogę doczekać...
Mniam, mniam smaczny przepis . Polecam jako ciepłą przystawkę na domowym przyjęciu.
Magda Kraków
Koniec czerwca to już koniec sezonu na szparagi, są już raczej stare i łykowate. Proponuję grubiej obrać , albo ze szparagow białych robić zupę. Doprawienie sosu kwestia indywidualna, ale beszamel klasycznie doprawia się tylko solą, pieprzem i gałką muszkatułową.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
hm.. muszę przyznać, ze pierwszy raz w zyciu robiłam szparagi.Nie wiem czy jakiś stare kupiłam czy to taki ich urok , ale były jakieś żylaste.Miałam problem z przekrojeniem ich na talerzu ;/
Sos z przepisu dla mnie za mało wyrazisty - musiałam troszke bardziej doprawić.
Aaaa... dodałam na sos dodatkowo poszatkowanej szynki ze schabu i na to jajka... pyszota
Pychotka!!!
choc ja dodalam po 4 szczypty wszystkiego, wole taki wyrazisty.
Dziękuje, bardzo pomoglas mi przy dzisiejszym obiadku. Sciskam
Cieszę się ,że smakowało
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
BAAAARDZO DOBRE Polecam
Aż mi ślinka cieknie, jak patrze na zdjecie muszę koniecznie zrobic chyba dziś dokonam zakupów i jutro zrobie na obiadek
Are you sure to delete this comment ?