thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 23/12/13
zmieniono dnia: 03/01/14

Składniki

spód ciasteczkowy

  • 1 łyżeczka aromatu midałowego
  • 200 gramów ciasteczek zbożowych lub herbatników
  • 60 gramów rozpuszczonego masła

masa serowa

  • 100 gramów likieru Amaretto
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 5 jajek
  • 1 puszka puszka mleka skondensowanego słodzonego 500g
  • 900 gramów twarogu na sernik, ( może być wiaderkowy co najmniej 3 krotnie mielony)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 gramów migdałów w płatkach

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasteczkowy spód
  1. Ciastka pokruszyć na mniejsze kawałki , włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić kilka sekund/ obr.5 - do uzyskania konsystencji piasku. Dodać roztopione masło i wymieszać kilka sekund / obr.5  - do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 -25 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia Na dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 minut.

  2. masa serowa
  3. 100 gramów migdałów uprazyć na patelni i ostudzić. Pozostałe 50 gramów odłozyć do dekoracji wierzchu sernika.

    Piekarnik nastawić na 175 stopni ( bez termoobiegu )

  4. Dodać ser do naczynia miksujacego i miksować 50 s./ obr. 4 do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać mleko skondensowane i nadal miksować na obr.4 do połaczenia składników. Nadal miksując doadawać jajka - jedno po drugim w odstępach po 10-15 sekund. Dodać likier, aromat oraz makę ziemniaczaną i wymieszać ok  60 s. / obr 5.

  5. Do zmiksowanej masy dodać podprazone migdały i wmieszać za pomoca kopystki.

  6. Przygotowana masę serową ( dość płynna ) wylać na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Na wierzchu posypać pozostałymi nie prażonymi płatkami migdałowymi.

  7. Piec w temp 175 stopni przez 60-70 minut - do momentu, aż środek będzie ścięty i sprężysty. Jesli wierzch zacznie zbyt szybko się rumienić nakryć go w trakcie pieczenia kawałkiem folii aluminiowej i tak kontynuować pieczenie.

  8. Sernik po upieczeniu studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik wstawić do lodówki na co najmniej 8-12 godzin.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik " Amaretto "

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 28, 2014 at 21:18

    Przymierzę się do niego jutro i zaszaleję, bo na migdały dam polewę - wyjdzie fajnie kostropaty.

  • września 28, 2014 at 19:56
    5.0

    Upiekłam wczoraj, łatwo i szybko. Wykorzystałam twarogi półtłuste z Biedronki,  Bardzo smaczny. Dodatkowo , zamiast dekoracji migdałami, zrobiłam na wierzchu polewę czekoladową.  Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: