![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/9njek4f6-a79bf-429730-cfcd2-igu6ifst/ecfa7163-4d1b-49a3-aa5b-7b34ac65e6fd/main/koloc-na-ostro.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/9njek4f6-a79bf-429730-cfcd2-igu6ifst/7a26df42-afaf-4ba6-a5fd-5552f9f1f670/main/koloc-na-ostro.jpg)
- TM 31
Składniki
Farsz
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 cebule
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub szczypiorku
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 500 g białego sera
- 250 g ugotowanych ziemniakòw
- 200 g boczku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Ciasto drożdżowe
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g mleka
- 30 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto drożdżowe: mleko, drożdże i cukier podgrzać 2 min. 30s. / 37*C / obr. 1. Dodać mąke i wyrobić ciasto 2 min. /
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Przełożyć do miseczki, przykryc ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz: na wirujących nożach (
"Blokada naczynia miksującego" / obr. 7) rozdrobnić cebulkę, natkę pietruszki lub szczypiorku. Włożyć kawałki boczku i rozdrobnić 5 s. / obr. 5. Dodać oliwę z oliwek i poddusić 7 min. / Varoma / obr. 1. Dodać kawałki białego sera, ugotowanych ziemniaków, przyprawy i rozdrobnić 20 s. / obr. 5.
Z ciasta drożdżowego uformować okrągłe placuszki, a na nie nakładać farsz.
Piec ok. 30 min. 180*C.
Kołoc na ostro
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dziękuję za sugestie. Już poprawiłam przepis![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Zrobiłem trochę zmieniając ten przepis boczku to napewno ma być 200g ,ja dałem surowego pierw go podsmażając na patelni,dusiłem 7 minut bo jedna minuta to nawet TM się nie zagrzeje do Varomy.Farszu jest za dużo wystarczy go na dwie porcje ciasta.Ale ogólnie pyszne danie była kłutnia kto ile zjadł.
Z farszem może być tak, że się go po prostu nałoży na kółka z ciasta albo po nałożeniu brzegi sie ładnie zawinie. Wykończenie zalezy od inwencji twórczej
Witam.Ciekawy przepis napewno wypróbuję,ten farsz się zawija w ciasto czy tylko na wierzch go sie kładzie?
Dodaję do wypróbowania ,pozdrawiam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Wyglada zachęcająco.
Do wypróbowania w najbliższym czasie
A proporcje w tym daniu są jak najbardziej prawidłowe, no chyba ,że ja żle widzę
Pozdrawiam
Ponieważ jestem młodym użytkownikiem TM 31 i kierując się sugestiami, postanowiłam zmienić proporcje patrawy. Z góry dziękuję za konstruktywną krytykę. Kołoc jest daniem regionu Podhala - bliskiemu mojemu sercu. Ciasto drożdżowe w swojej prostocie dawniej zadowalało góralki i mam nadzieję, że Państwo się nie przerazicie jego twardością
Życzę smacznych wypieków.
To bardzo duża porcja.
Czy TM "uciągnie i czy wystarczą tylko 2 minuty? Mam wątpliwości.
Czy to jest jakieś danie regionalne? Może to polska pizza? ![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"