Czas przygotowania
2h 40min
Czas całkowity
4h 40min
porcja/porcje/porcji
14
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Wege burgery z ciecierzycy i marchwii
- 230 gramów ciecierzyca, suszona, Ewentualnie 500 g gotowanej np z puszki odsączoną z zalewy
- 400 gramów marchwi, Masa po obraniu
- 2 cebule, Średnie
- 1 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczki curry, mielonego
- 0.5 łyżeczki czosnku, granulowanego
- 1 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 1.5 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Gotować ciecierzycę w garnku lub Thermomixie do osiągnięcia kruchośći. Czas zależy od ciecierzycy, ale jest to około 1.5h lub 2h
- Marchew I cebule obrać, marchew pokroić na kawałki po 6 cm.
- Wrzucić marchew i cebulę do thermomixa, rozdrobnić na obrotach 7 przez 5s. Dodać olej, gotować przez 15 minut w 110 stopniach "Obroty wsteczne" .
- Zawartość thermomixa przełożyć do innego naczynia
- Do thermomixa dać ugotowaną najlepiej ostudzoną ciecierzycę, rozdrobnić obroty 5,czas 6s.
- Do zawartości thermomixa dodać ugotowaną marchew z cebulą, dodać przyprawy, wodę i wymieszać "Obroty wsteczne" obroty 4, 45 s. "Obroty wsteczne"
- Zawartość thermomixa gotować obroty "Obroty wsteczne" 4,przez 3 minuty.
- Zawartość naczynia przełożyć do miski i poczekać do schłodzenia
- Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodać bułki tartej. Należy zwilżyć ręce zimną wodą i brać w ręce kawałek ciasta i formować w placek, wielkości kotleta do burgera. Przygotowane placki należy kłaść na papierze do pieczenia na blaszce, jeśli chcemy by były bardziej chrupiące to należy gotowy placek obtuczyć w bułce tartej.
- Rozgrzej piekarnik do 220 °C, piecz placki przez około 35 minut. Przez ostatnie 10 minut zalecam włączyć grill górny.
- Gotowe, teraz przygotuj swoje ulubione burgery, ale zamiast mięsa użyć tych zdrowych placków.
Gotowanie ciecierzycy
Ciasto na kotlety
Porady
Są w przepisie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Wegetariańska
Bez nabiału
Bez jajek
Bez laktozy
Danie główne
Obiad
Przepis dla dużej rodziny
Przepis dla studenta
Pieczenie
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze