thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 40min
Czas całkowity
4h 40min
porcja/porcje/porcji
14 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Wege burgery z ciecierzycy i marchwii

  • 230 gramów ciecierzyca, suszona, Ewentualnie 500 g gotowanej np z puszki odsączoną z zalewy
  • 400 gramów marchwi, Masa po obraniu
  • 2 cebule, Średnie
  • 1 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczki curry, mielonego
  • 0.5 łyżeczki czosnku, granulowanego
  • 1 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1.5 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Gotowanie ciecierzycy
  1. Gotować ciecierzycę w garnku lub Thermomixie do osiągnięcia kruchośći. Czas zależy od ciecierzycy, ale jest to około 1.5h lub 2h

  2. Ciasto na kotlety
  3. Marchew I cebule obrać, marchew pokroić na kawałki po 6 cm.

  4. Wrzucić marchew i cebulę do thermomixa, rozdrobnić na obrotach 7 przez 5s. Dodać olej, gotować przez 15 minut w 110 stopniach Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" .

  5. Zawartość thermomixa przełożyć do innego naczynia

  6. Do thermomixa dać ugotowaną najlepiej ostudzoną ciecierzycę, rozdrobnić obroty 5,czas 6s.

  7. Do zawartości thermomixa dodać ugotowaną marchew z cebulą, dodać przyprawy, wodę i wymieszać Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obroty 4, 45 s. Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

  8. Zawartość thermomixa gotować obroty Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 4,przez 3 minuty.

  9. Zawartość naczynia przełożyć do miski i poczekać do schłodzenia

  10. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodać bułki tartej. Należy zwilżyć ręce zimną wodą i brać w ręce kawałek ciasta i formować w placek, wielkości kotleta do burgera. Przygotowane placki należy kłaść na papierze do pieczenia na blaszce, jeśli chcemy by były bardziej chrupiące to należy gotowy placek obtuczyć w bułce tartej.

  11. Rozgrzej piekarnik do 220 °C, piecz placki przez około 35 minut. Przez ostatnie 10 minut zalecam włączyć grill górny.

  12. Gotowe, teraz przygotuj swoje ulubione burgery, ale zamiast mięsa użyć tych zdrowych placków. tmrc_emoticons.;)

Porady

Są w przepisie tmrc_emoticons.;)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wege burgery z ciecierzycy i marchwii

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?