Czas przygotowania
4h 0min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
5
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 05/02/23
zmieniono dnia: 05/02/23
Składniki
Tantanmen Ramen wegańśki
- 2 cebule, przekrojone napoł i opalone
- 3 marchewki
- 2 łodyżki selera naciowego
- 2 kawałki korzeń imbiru, świeży, 7cm przekrojony na pół i opalony
- 150 g selera, bulwa
- 1 główka czosnku
- 150 g Pora, pokrojony w plastry
- 1 liście wodorost kombu
- 10 grzybów shiitake, suszonych
- 2 gwiazdki anyżu, uprażone
- 0,5 łyżeczki pieprz seczuański, uprażony
- 2 liście liść laurowy, suszony, uprażony
- 1 goździk, uprażony
- 10 g korzeń imbiru, świeży
- 200 g mleko sojowe
- 2 łyżeczki pasty tahini
- 1 łyżeczki pasty chili
- 3 łyżki wino białe, słodkie/ Mirin
- 2 łyżki olej sezamowy
- makaron, suchy, Ramen (patrz wskazówka)
- 2 liście wodorosty nori, lub wakame
- 1 pęczków szczypiorek, świeży
- ocet ryżowy, do przyprawienia
- sos sojowy, do przeprawienia
- cukier, do przyprawienia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- W naczyniu miksującym założyć osłonę noża.Przełożyć uprażone warzywa z ziołami do naczynia miksującego.Dodać liść kombu grzyby shiitake. Zalać wodą do max. objętości w naczyniu miksującym. Funkcja wolne gotowanie 3,0h/98st.
- Wywar przefiltrować przez sitko do osobnego garnka. Grzyby shiitake odłożyć.
- Do czytsego naczynia miksującego dodać 10g imbiru pokrojonego w plasterki 2mm. 5sek/obr.10 Zgarnąć kopystką na dno naczynia Czynnośc powtórzyć 3 razy.
- Bulion doprawić octem oraz sosem sojowym. Do talerzy nałożyć ugotowany makaron Ramen(patrz wskazówka), zalać gorącym bulionem i dodać połamane liście nori lub wakame, siekany szczypiorek,pokrojone na kawałki grzyby shiitake z wywaru, odrobinę pasty chili. Grzyby można podsmażyć na patelni z odrobiną sosu sojowego i szczypty cukru.
Bulion
Porady
Makaron Ramen można zrobić samemu :https://www.przepisownia.pl/makarony-i-dania-z-ryzu-przepisy/makaron-do-ramen-z-woda-kansui-alkaliczna/5dxdhv80-9d7d5-560832-f60be-2a7sfccz
Film z powstawania Tantanmenu:
https://www.youtube.com/watch?v=6Ha80xOI8UY
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
drive mad is not just a racing game but also an effective stress reliever.
In the exciting music game friday night funkin' , you have to master the mic and the funky moves. Can you beat your pace rival and win her heart?
Cieszę się ,że smakuje
Pycha
Are you sure to delete this comment ?