![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t5d3gzm7-748ab-038152-f60be-gafuj7ij/d0557bb5-2f49-49fe-8dd0-e302cb474dca/main/rolada-z-indyka-z-figa-pistacjami-i-zurawina.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t5d3gzm7-748ab-038152-f60be-gafuj7ij/0362622b-4a4f-48b3-a502-19e926546658/main/rolada-z-indyka-z-figa-pistacjami-i-zurawina.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t5d3gzm7-748ab-038152-f60be-gafuj7ij/e0bf8b6d-257f-47e1-a008-c02464eea89b/main/rolada-z-indyka-z-figa-pistacjami-i-zurawina.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t5d3gzm7-748ab-038152-f60be-gafuj7ij/aa8a3c08-2d15-46f5-8f0f-8d152be2be1c/main/rolada-z-indyka-z-figa-pistacjami-i-zurawina.jpg)
- TM 31
Składniki
ROLADA
- 1 filetów z indyka, (ok. 1000g-1200g)
- 2 łyżeczki miodu
FARSZ
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule szalotki, (lub ok. 30g zwykłej cebuli)
- 5 gałązek pietruszki, (same liście)
- 80 gramów figi, suszonej
- 80 gramów chleba, ("wczorajszego")
- 1/2 łyżeczki szałwii, suszonej, otartej
- 1 cytryna, (otarta skórka)
- 55 gramów pistacji, niesolonych
- 65 gramów żurawiny, suszonej
- 2 łyżki wody
- sól, (do smaku)
- pieprz, (do smaku)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do misy wrzucić czosnek, szalotkę i pietruszkę, siekać 6s/obr.6.
2. Dodać figi, chleb, szałwię, skórkę otartą z 1 cytryny i siekać 10s/obr.6.
3. Dodać pistacje, żurawinę, wodę, sól i pieprz, siekać 10s/obr.4. Przełożyć do innego naczynia.1. Ostrym nożem przeciąć filet na pół, a następnie każdy z tych płatów jeszcze raz na pół, zostawiając niewielki nierozcięty fragment z jednej strony.
2. Każdą z 2 porcji rozłożyć "jak książkę", przykryć kawałkiem folii spożywczej i rozbić tłuczkiem na cienkie płaty.
3. Dociąć 2 arkusze folii aluminiowej, każdy na wielkość przygotowanych w kroku 2 płatów. Rozłożyć mięso na folii.
4. Każdy płat mięsa skropić sokiem z cytryny, ewentualnie lekko posolić i rozłożyć na nich w miarę równomiernie przygotowany wcześniej farsz.
5. Ostrożnie zwinąć mięso z farszem w roladę, przesunąć na środek arkusza folii aluminiowej, posmarować każdą sztukę z zewnątrz łyżeczką miodu i ciasno zawinąć folią (na wzór cukierka).
6. Do misy wlać 1000g wody, nałożyć Varomę. Ułożyć rolady w Varomie upewniając się, że będzie swobodny przepływ pary. Gotować 35 min/Varoma/obr.2.
FARSZ
ROLADA
Porady
Roladę można podawać zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno jako przystawkę.
Polecam, smakuje świetnie: z nutką cytryny, a pestki figi i pistacje lekko chrupią. W sam raz na świąteczny stół Można próbować z innymi orzechami i bakaliami, np. suszoną śliwką.
(Przepis pochodzi z australijskiej Przepisowni, przetłumaczyłam go i wypróbowałam)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?