Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
CIASTO
- 300 gramów mąki pszennej
- 3 jajka
FARSZ
- 200 gramów sera ricotta
- 100 gramów sera parmezan
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Mąkę i jajka dodać do misy i zagniatać 1min30sek/"Ciasto" . Gotowe ciasto zagnieść na podsypanej mąką stolnicy w kulę, przykryć ściereczką.
- Parmezan pokroić w kostkę ok. 2 cm i wrzucić do misy. Rozdrabniać stopniowo zwiększając obroty od 6 wzwyż, ok. 20sek. Dodać ser ricotta, jajko i przyprawy, wymieszać 20 sek/obr.3.
- Przygotowane wcześniej ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy (grubość mniej niż 1mm). Pamiętać o regularnym podsypywaniu mąką, żeby ciasto się nie przykleiło. Na połowie ciasta rozsmarować równomiernie farsz, przykryć drugą połową (niejako "składając na pół"). Ewentualny nadmiar ciasta odkroić. Brzegi skleić dociskając je widelcem, następnie złożone ciasto ponakłuwać widelcem. Całość pokroić na kwadraciki ok. 1,5x1,5cm (albo przy pomocy specjalnego radełka z falowaną krawędzią, albo tępą stroną noża, żeby dodatkowo docisnąć dwie warstwy ciasta). Gotować w osolonym wrzątku lub bulionie do wypłynięcia + 3 minuty.
CIASTO
FARSZ
SFOGLIA LORDA
Porady
Sposób składania i krojenia ciasta można obejrzeć np. w tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=FrucdNhbnnc
Sfoglia lorda podaje się często jako dodatek do rosołu, ale bardzo pysznie smakuje z sosem szpinakowym.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze