Czas przygotowania
25h 0min
Czas całkowity
25h 0min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 13/01/21
zmieniono dnia: 13/01/21
Składniki
Zupa Detoks Hit "Arabska noc" na odporność z czerwonej soczewicy + imbir czosnek marchewka brzoskwinia kminek kardamon kolendra cynamon śliwki
- 40 gramów imbiru, świeżego, bez skórki, pokrojonego w cienkie plasterki
- 4 ząbki czosnku
- 4 cebule, przekrojone na ćwiartki
- 3 marchewki, (ok. 180 g), pokrojone na kawałki
- 40 gramów oliwy z oliwek
- 8 śliwek, (opcjonalnie) suszonych bez pestek, pokrojonych w ćwiartki
- 6 brzoskwiń, (opcjonalnie) lub morele swiezych albo z puszki albo suszonych bez pestek pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczki kminku, mielonego
- ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki goździków, mielonych
- 1 laskę cynamonu, lub 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1200 gramów wody, najlepiej filtrowanej albo mineralnej, ze wzgledu na metale ciezkie, zanieczyszczenia i chlor
- 2 łyżeczki bulionu, pasty przyprawowej do bulionu warzywnego domowej roboty
- ½ - 1 łyżeczki soli
- 250 gramówczerwonej soczewicy
- 6 łodyżek kolendry, świeżej, do dekoracji do kupienia np. w sklepie azjatyczkim
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć imbir i czosnek, posiekać 3 s / obr. 8 i docisnąć kawałki łopatką w dół.
Dodać cebulę i marchewkę, brzoskwinie posiekać 5 s / obr. 5 i docisnąć szpatułką.
Dodaj olej i smaż 3 min / 120 ° C / obr.2.
Dodać śliwki, kminek, kardamon, goździki, laskę cynamonu, wodę, pastę przyprawową, sól i czerwoną soczewicę i gotować 15 minut / 100 ° C/obr. 1. Wyjmij laskę cynamonu. Zupę z soczewicy dopraw do smaku, podziel na 6 talerzy, udekoruj liśćmi kolendry i podawaj.
Porady
Moja zupa jest czasem bez śliwek, bez brzoskowi i bez kolendry.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?